Kommentaar: Valimisetendus pealkirjaga ”Moskva“

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga Moskva raudteejaamas.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga Moskva raudteejaamas. Foto: Reuters

Järjekordne ”ühtne valimispäev“ toimub 8. septembril mitmekümnes Venemaa piirkonnas, sealhulgas mõnevõrra ootamatult Moskvas. Tasub meenutada, et detsembris 2011 toimunud riigiduuma valimiste järel vallandunud protestikampaania tõi kaasa muutusi valimisseadustesse, k.a kuberneride-linnapeade taas otsevalimised.

Esialgu jäi mulje, et Kreml ehk Vladimir Putin ei huvitu ennetähtaegsetest valimistest pealinnas, kus asjapulgaks suhteliselt – kui meenutada tema eelkäijat Juri Lužkovi – kahvatu, kuid soome-ugri ehk mansi päritolu Sergei Sobjanin. Kui aga Sobjanin 8. juunil teatas, et eelistab linnanõukogu saadikute asemel lasta oma kandidatuur üles seada linnakodanikel, mis tähendas 150 000 allkirja kogumist, oli selge, et sünnib midagi erakordset.

Kuna Sobjanin oli linnapea juba kolmandat aastat, oli tema toetusprotsent kõrge – üle 70 protsendi, mis pidanuks olema piisav oligarh Mihhail Prohhorovi edestamiseks, kes hakkas Venemaa poliittaevas oma jänesehaake tegema 2011. aasta kevadel. Seega enne riigiduuma valimisi, millele Prohhorovi pidanuks viima partei Paremjõud – ta valiti selle liidriks –, ent astus valimiste lähenedes tagasi. Siis tuli teade, et Prohhorov kandideerib hoopis presidendiks. Ta koguski märtsis 2012 kolmanda tulemuse kaheksa protsendi häältega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles