Türklaste tants avas festivali

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23. Pärnu filmifestivali avamimisel Pärnu Vanalinna põhikooli ees esines Türgi ansambel Kilp ja Mõõk.
23. Pärnu filmifestivali avamimisel Pärnu Vanalinna põhikooli ees esines Türgi ansambel Kilp ja Mõõk. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pühapäeval avati Pärnu Vanalinna põhikoolis rahvusvaheline filmifestival, mis nädala jooksul toob ekraanile üle 100 tõsielufilmi.


Festivali kuulutas avatuks Türgist Bursa linnast pärit ajaloolise tantsu ansambel Mõõk ja Kilp. Tosin Bursa linna rahvarõivais meest kandsid tantsides kilpe ja mõõku, mille rütmiline tärin lõi tantsuetendusele muusikalise tausta.



Sõjakultuuri tantsuansambli etenduse sisu koosneb mitmest osast. Vaatemängu alguses tervitavad sõdurid teineteist, annavad teenistusvande, teevad eri žeste ja teritavad mõõku. Seejärel sõlmitakse relvarahu.



Säärane sõjalise süžeega etendus sümboliseerib rahu saabumist maa peale ja rahvaste vahele. Tantsijate salarelv on vaatajad naerma panna.



Tänavuse festivali avafilm oli Haydar Demirtasi lühifilm “Rändsepp”, mis räägib osavast Türgi sepast, kes hobuseid, eesleid ja muulasid rautab.



Festivali fookuses on Venemaa, kust on pärit mitu huvitavat linateost. Festivali korraldaja Mark Soosaar soovitab kindlasti vaadata Kremlilt saladusloori kergitavat filmi “Svetlana”, mis portreteerib Stalini tütart Svetlana Allilujevat, samuti filmi “Püha revolutsiooni tules”, kus peategelaseks maailmameister Garri Gasparov, kes vahetas malelaua poliitilise mustvalge heitluse vastu.



Uue kunsti muuseumis näidatakse nädala vältel filme suurtest loojatest nagu Itaalia filmilavastaja Michelangelo Antonioni ja Rumeenia skulptor Constantin Bran-cus.



Eilsel filmiööl esines Vanalinna koolis Kihnu Virve pereansambel, kontserdile järgnes kolmetunnine filmietendus, kus ekraanile tulid “Kihnu kosjad” ja “Kihnu pulmad”.



Täna kell 21.30 näeb Hiina portreefilmi “Armastav härra An”. Kell 23 saab vaadata loodusteemalisi filme “Kolmandal planeedil päikesest” ja “Põgenedes uputuse eest”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles