Mark Soosaare valitud maailm

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali peakorraldaja Mark Soosaar.
Festivali peakorraldaja Mark Soosaar. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Mark Soosaar on juba 23 aastat pärnakate ja Pärnu külaliste mõttemaailma kujundanud. Kui linnavalitsus talt maja käest võttis, reageeris kunstnik sellele Lennart Meri filmide näitamisega. Keemikuharidusega abilinnapead lähevad, kuid filmifestival jääb.


Milline on maailm? Pärnu maavanema Toomas Kivimägi arvates on maailma seda osa, mis ei mahu klantspaberile või ülistavatesse reisikirjadesse, tunduvalt rohkem kui seda, mis mahub.



Just selle osa näitamine on Pärnu filmifestivali üks tugevusi, nimelt eri rahvaste, nende traditsioonide ja uskumuste näitamine on see, mis Soosaare pakutud maailma põnevaks teeb.



Kujutage ette, et olete väike poiss, kes looma lahkamist jälgib ja toore südame maitset kiidab. Tema maailm on tundra ja põhjapõdrad, aga ka needsamad arvutimängud, millega samaealised Pärnu poisid aega viidavad.



Tänapäeva Venemaa üks dokumentaalfilme, Alexander Bermani “Tundralaulud”, aitab teil vene keeles rääkivate põdrakasvatajate elu mõista.



Oleksite võinud sündida 15aastase Peterburi tüdrukuna, kes uue aasta künnisel end täis jõi ja nüüd kaalub, kas teha aborti või ei.



David Kinsella “Tapjad tüdrukud”, mis reede õhtul ETV ekraanile jõuab, pakub nii nõukogude aja äratundmisrõõmu kui nüüdisaegse Venemaa iseärasusi.



Filmifestival aitab mõista Venemaal, Hiinas, Indias, Boliivias ja mujal maailmas elavaid inimesi. Teiste seas tavalisi kihnlasi, kelle kosje ja pulmi on Meelis Muhu jäädvustanud. Filmid “Kihnu kosjad” ja “Kihnu pulm”, milles on palju pärnumaalastele tuttavaid tegelasi, valmisid sel aastal.



Need, kes festivalivalikuga ainult ETV vahendusel tutvuvad, jäävad paljust ilma. Muidugi on raske Garri Kasparovist pajatavat filmi öösel kella üheni vaadata, kuid kell 19 ja 21 algavad seansid on isegi töölkäijatele kättesaadavad.



Kõige paremini saab pakutavast aimu filmifestivali kataloogi vahendusel, mida võib nii osta kui internetist alla laadida. Enamik filmidest jookseb Vanalinna põhikoolis, kuid selle kõrval ei tasu Esplanaadi 10s pakutavat unustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles