Lech Walesa: "Olen lihtne elektrik"

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola ekspresident Lech Walesa.
Poola ekspresident Lech Walesa. Foto: Kalev Vilgats

Gdanski vanalinnas asuv Radis-sonBLU hotell jääb kiviviske kaugusele Rohelisest väravast, kus asub Poola kunagise presidendi Lech Walesa büroo. Kohtumine Solidaarsuse ametiühinguliikumise elava legendiga täidab hotelli saali huvilistest pilgeni. Korraldajad ütlevad pärast, et kui Walesal on aega, kohtub ta inimestega meelsasti.


Poola poliitik ja kunagine ametiühinguliider Lech Walesa on sündinud 1943. aastal. 1978. aastal liitus ta Gdanskis põrandaaluse vaba ametiühinguga ja augustis 1980 tõusis streigijuhiks Gdanski Lenini-nimelises laevatehases, kus töötas elektrikuna.



Pärast seda, kui kommunistlik võim lubas luua vaba ametiühingu, valiti Walesa Solidaarsuse esimeheks. Sõjaolukorras oli Walesa 11 kuud Kagu-Poolas koduarestis. 1983 pälvis Nobeli rahupreemia. 1988. aastal oli Walesa ümarlauakõnelustel punavõimuga valitsusväliste organisatsioonide liider. 22. detsembril 1990 valiti Lech Walesa esimeseks demokraatliku Poola presidendiks. 1995 asutas ta omanimelise instituudi, mille eesmärk on toetada demokraatiat ja kohalikke valitsusi nii Poolas kui kogu maailmas.



Oktoobris 2008 nimetati Walesa Euroopa Nõukogu nõuandva "12 targa inimese komitee" liikmeks.



Ühised väärtused


"Keegi ei usu, et praegune süsteem kestaks sajandeid. Millised oleksid need struktuurid, mis ajale vastu peaksid? Ühel päeval ei minda valima, teisel päeval loobitakse kive ja esitatakse nõudmisi.



Me räägime Euroopa lepingust, aga ei suuda häälte jagamise suhtes kokku leppida, näiteks kui palju hääli oleks Prantsusmaal, kui palju ülejäänuil.



Mis on Euroopa vundament? Osa inimesi ütleb, et vabadus. Tegelikult on vundament väärtused. Piiride langedes valitseb väärtuste segadus. Euroopa vundamendiks peame väärtuste suhtes kokku leppima. Nõudke poliitikutelt, et nad näitaksid, millist Euroopat nad tahavad ehitada!" on Walesa sõnum.



Mida arvab Walesa raketikilbist? "Sõjaliselt pole sellel tähtsust, see pole vajalik. Teisalt on seda tarvis, sest oleme hirmul oma mineviku pärast. Tahame, et ameeriklased oleksid siin ja kaitseksid meid. Samal ajal on jama, et USAsse sõiduks vajame viisat. Peame kohtlema ameeriklasi nii, nagu nad kohtlevad meid," põrutab ta.



Jeltsiniga ei joonud


Kas Boriss Jeltsin oli nõus Poola astumisega NATOsse? "Mul polnud Jeltsiniga sel teemal mingit vaidlust, me ei joonud. Pidasin Jeltsinist lugu ja nägin ta nägu, kui ütlesin, et astume NATOsse ja ma ei kavatsegi Venemaalt luba küsida. Jeltsin noogutas," meenutab Walesa.



Mida arvab Walesa Vladimir Putinist ja tema presidendist? "Usun, et Putini avaldusi ei tuleks nii tõsiselt võtta. Seda, mida venelased räägivad, on neile kõneldud Stalinist saadik. Üleilmastumisel on vaja Venemaad, ei saa olla Venemaa vastu, vaja on läbirääkimisi. Venemaa näitab, et pole praeguses olukorras õnnelik," arvab Walesa.



Putin ütles, nagu oleks Poola süüdi vangilangenud punaarmeelaste surmas 1920. aastal Varssavi all. "Venelased peavad tõestama, et sõjavangid hukkusid Poola süü läbi, ja siis toome välja oma dokumendid," on Walesa konkreetne.



Kiirustades olen varesejalgadega tähendanud märkmikku veel mõne mõtte Poola esimeselt demokraatlikult valitud presidendilt. Näiteks: "Kui kägistame ära kapitalisti, sureme varsti kõik välja." Või: "Oleks mind tagasi valitud teiseks ametiajaks, olnuks Poola sootuks teine koht." Ja: "Castro on kui moskiito USA ninal, teda hoitakse marksismi muuseumile."



Kohtumise lõppedes piiravad mehe ümber autogrammisoovijad, kes aegsasti on end varustanud Walesa raamatutega. Järgneb ühispildistamine. Keskmist kasvu ja jässakas "lihtne elektrik" Lech Walesa muheleb ja silub vuntse. Tema töö on teada: olla ikoon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles