24 tunni ettevõtted külvasid lennukaid äriideid

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppehoone.
Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppehoone. Foto: Urmas Luik

Ettevõtlusnädala avalöögina tehti Tartu ülikooli Pärnu kolledžis eile kokkuvõtteid üritusest “24 tunni ettevõte”, kus noored pakkusid lennukaid äriideid.


Kolledži tudengid, Pärnu-Jaagupi, Vändra ja Sindi gümnaasiumi, Sütevaka humanitaargümnaasiumi ja Audru keskkooli õppurid genereerisid ööpäeva jooksul neljas meeskonnas töötades äriidee, arendasid tegevuse kava, mõtlesid läbi turundus- ja müügivõimalused, nuputasid, kust saada algkapital ja kes on ettevõtte sihtrühm.



Ülesandes oli soovituslik kasutada Pärnu strateegilist asukohta ja muidugi merd, selgitas “24 tunni ettevõtte” üks eestvedajaid, Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsiooni esimees Mari Suurväli.



23. tunnil tuli igal meeskonnal teha ettekanne oma tuleviku ettevõtte kavadest.



Ettevõtte San Fan äriidee oli ujuvalus, mis pakuks privaatset  puhkust, lõõgastumist, vaba aja veetmise ja pidutsemise võimalust. Firma oli seadnud eesmärgiks vallutada selles valdkonnas kolme aastaga Eesti turg ja viie aastaga Läänemeri. Selline ujuvalus annaks mere kasutuseks pärnulastele ja puhkajatele midagi uudset, täiendavalt huvitavaid võimalusi.



Ettevõte Mr. Beany tuli välja veekindla kott-tooli mudelitega: noortele Mr. Beany Youth ja Mr. Beany Classik. Vastavalt eale ja maitsele olid valitud värvid ning lisaseadmed. Mõnus vahend puhkuseks ja ajaveetmiseks merel, jões, aias, basseinis.



Manilaiu Tervisesaar oli tõeline sotsiaalettevõte. Mõeldud oli, kuidas abistada nikotiini- ja alkoholisõltlasi, toetada nende tagasipöördumist tööle. Mõte oli mere keskel eraldatusega tagada raviks soodus keskkond ja samal ajal toetada Manilaiu kogukonna arengut ja tööhõivet.



Pärnu Ekstreemspordikeskus ei pakuks ainult suvehooajal huvitavaid võimalusi, vaid tormi ja tuultega ning talviselgi ajal.



Žürii, kuhu kuulusid Kati Krass kaubandus-tööstuskojast, Gerda Mihhailova Pärnu kolledži ettevõtlusosakonnast, kolledži projektijuht Gea Kammer, Vändra gümnaasiumi õpetaja Riina Sikkal ja Mari Suurväli, oli keerulise probleemi ees, kuidas hinnata ja kelle ideed parimaks tunnistada.



“Hea ja enesekindel esinemine pani uskuma, et Pärnumaa ettevõtluses on lootusrikas tulevik,” ütles Suurväli. “Gümnasistide head ja julged mõtted vajaksid veel veidi  partnerite toetust teostuseks.”



Olgugiet žürii tunnistas kõige realistlikumaks ja huvitavamaks  San Fani äriidee, oli igas idees ja kavas kuldaväärt mõtteid ning nooruslikku julgust.



Osalejad leidsid, et said suure annuse enesekindlust ja julgust ning esinemisoskust, peale selle rohkelt teadmisi. Lisandusid hea meeskonnatöö kogemus ja eneseületus –tulla 24 tunniga välja uudse ärikavaga.



“24 tunni ettevõte” sündis Pärnu kolledži, Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsiooni ja MTÜ SENT (Sild Ettevõtlike Noorte Tulevikku) koostöös.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles