Liivi Kaasik: Pereansambleid oodatakse festivalile “Peretuur”

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivi Kaasik.
Liivi Kaasik. Foto: Ants Liigus

Tänane päev oli tärmin, kui Pärnumaa esimesest pereansamblite festivalist “Peretuur 2009” osavõtjad pidid end Raeküla Vanakooli keskuses kirja panema. Festivali esimene kontsert pereansamblite osavõtul toimub siin 28. novembril algusega kell 15. Kontserdid on tasuta.


Armas ja tore ettevõtmine. Raeküla Vanakooli keskuse juhataja ja MTÜ Raeküla Seltsi juhatuse liige Liivi Kaasik, kui palju pereansambleid end kirja pani?


Kahjuks varjutab meie üritust gripihooaeg ja seepärast julges tänaseks lubaduse anda kolm pereansamblit. Otsustasime kiiresti: gripp käib peredes ringi, loobume oma tänasest tärminist ja lubame pereansambleil, kui liikmed terveks saanud, ette teatamata ja kas või vahetult enne esimese kontserdi algust kohale tulla, kui on tõsine soov esineda. Meiega saab ühendust võtta telefonil 444 0054 ja 5845 3331.



“Peretuuri” korraldab koostöökolmik Raeküla keskus, gümnaasium ja lasteaed.



Kas loodate festivaliga panna aluse traditsioonile?


Jaa. Kui korraldasime lasteaialaste kevadise laulukonkursi “Lauluaias”, registreerus alguses 30 last. Nüüdseks on üritus hästi suureks paisunud ja käesoleva aasta kevadel tuli kokku üle 70 lapse, nii et eelvoor võttis kaks päeva aega. Pereansamblitega võib juhtuda sama. Kui sel aastal “Peretuur” kujunebki väikesearvuliseks, ega me mõtet maha mata – järgmisel aastal kuulutame festivali taas välja.



Kas festival tähendab paremiku väljaselgitamist ja auhindu?


Sel aastal teeme nii, et publik valib, kes on parim. Hindajaks on ka koostöökolmik. Üritusele oleme leidnud sponsoreid ja millega ansambleid meeles peame, on üllatus. Kindlustunde, söandamaks festivali ette võtta, andis meile rahvusvaheline heategevusorganisatsioon Y’s Men International Pärnu Y-klubi, kes oma abikäe ulatas.



Kas pereansamblid esinevad vabakavaga või on mõni tingimus?


Üksainus tingimus on: esitada tuleks vähemalt üks jõuluteemaline laul või pillilugu, sest festivalikontserdid on pühendatud advendiajale. Oleme kodulehele üles pannud meelespea ja ka telefonidel saab teavet hankida, kui internetivõimalus puudub. Pereansambli peaksid moodustama kas vanemad või vanavanemad oma laste või lapselastega – võõraid ei tohiks olla. Kui esinemiseks vajatakse kas klaverit, CD-mängijat, mikrofone, siis sellest tahaksime ette teada. Tehnika meil on.



Kes esinevad veel peale pereansamblite?


Esimesel kontserdil astuvad peale pereansamblite üles veel keskuse folklooriansambel Kaasike ja Raeküla lasteaia lapsed. Õhtut juhib Päkapikk ja hõng on jõulueelne. Suures saalis istub rahvas laudade taga, küünla kõrval väiksed üllatused. Teeme heategevusloterii, mille sissetulek läheb kasuperedele.



Järgnevatele kontsertidele oleme kutsunud segakoori Kungla, Vändra segakoori, Olavi Kõrre laululapsed, Agapella käsikellade ansambli, suupilliklubi Piccolo.



Millal teete festivalist kokkuvõtted?


Kuna ansamblid on kutsutud oskusi näitama 28. novembril, siis samal õhtul. Üks tärmin parimatele hilisemat esinemisvõimalust pakkuda oleks meie traditsiooniline uusaastapidu, mis algab aasta viimasel päeval pool kaksteist, kui avame uksed, mängib muusika ja ootame külalisi kuni nelja-viieni hommikul. Teine võimalus on teha uuel aastal eraldi kontsert pereansamblitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles