Uus gripp kimbutab kõige enam lapsi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla patsientide külastamist keelanud ei ole, küll on osakondade ustel sildid, millel soovitus end haiglasena tundvatel külalistel patsiente mitte vaatama minna.
Pärnu haigla patsientide külastamist keelanud ei ole, küll on osakondade ustel sildid, millel soovitus end haiglasena tundvatel külalistel patsiente mitte vaatama minna. Foto: Ants Liigus

Läinud nädalal haigestus tervisekaitseinspektsiooni laekunud andmete järgi Pärnu linnas ja maakonnas ülemiste hingamisteede haigustesse 843 inimest, neist lapsi 532. Grippi haigestunuid pandi kirja 57 ja neist 30 olid lapsed.


Pärnu tervisekaitsetalituse juhtivspetsialist epidemioloogia alal Maia Köösel selgitas, et need gripidiagnoosid on pannud perearstid enamasti haigussümptomite põhjal. Vähesed arstid saadavad proove laborisse gripidiagnoosi kinnitamiseks. Nii ei saagi öelda, kas ja kui palju Pärnumaal praegu uude grippi nakatunuid on.



Nendest gripiproovide andmetest, mis Pärnu tervisekaitsetalitusse siiski jõuavad, nähtub, et läinud nädalal seagrippi ei diagnoositud, nädal varem oli juhuseid aga neli.



Pärnu haiglasse jõudis möödunud nädalal ravile viis gripi diagnoosi saanud last, kellel seagrippi ei tuvastatud.



Haigestunute üldarv pole varasemate talvehooaegadega võrreldes oluliselt suurem, küll on suurem haigustelaine nihkunud varasemaks.



Enamasti on säärane tõus tulnud jaanuaris-veebruaris.



Et gripiepideemia välja kuulutada, peaks haigestumine olema tavapärasest vähemalt poolteist korda kõrgem.



Küll tõi Köösel tänavuse eripärana välja, et haigestunute seas on palju lapsi ja gripist on levimas just A-tüvega vorm, mis on eriti nakkav.



Sotsiaalministri kehtestatud korra kohaselt korraldavad elanikkonna vaktsineerimist gripi A/H1N1 vastu peamiselt oma nimistu põhiselt perearstid, kes siis oma riskirühma kuuluvad patsiendid vaktsineerimisele kutsuvad. Enne vaktsineerimist peab arst kindlasti tegema tervisekontrolli. Kaitse haiguse vastu tekib kahe nädala jooksul.



Lapseootel naised saavad soovi korral lasta end vaktsineerida haiglas. “Pärnu haigla vaktsineerib neid lapseootel naisi, kes on end siin haiglas rasedana arvele võtnud, samuti sünnitanud naisi kuni kuue kuu jooksul pärast sünnitust – juhul, kui nad ei ole raseduse ajal juba vaktsineeritud,” selgitas Amur.



Pärnu haigla tellis nädala algul uue gripi vaktsiini. Millal täpselt soovijaid vaktsineerima hakatakse, selgub pärast vaktsiini Eestisse jõudmist.



Vaktsineerimine on rasedatele ja äsja sünnitanud naistele tasuta. Et tegu uue vaktsiiniga, on arvamusi selle kohta seinast seina. Kui arstid valdavalt julgustavad kaitsesüsti tegema, siis meditsiinist kauged inimesed pelgavad, et vaktsiin võib kasust enam kahju teha.



Et lapseootel naine saaks rahulikult kaaluda oma otsust vaktsineerida või mitte, on Pärnu haigla välja töötanud infomaterjalid uut tüüpi gripi kohta, samuti selle vastase immuniseerimise kohta. Kel huvi, leiab materjalid haigla kodulehelt.



Ehkki enamik pealinna haiglaid on oma patsientide külastamise keelanud, Pärnus seda veel tehtud pole. Pärnu haigla soovitab gripikahtlusega inimestel viirushaiguste ulatusliku leviku tõttu haiglas viibivaid patsiente ajutiselt mitte külastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles