Kunstisõpru oodatakse päevaks Kihnu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu muuseum.
Kihnu muuseum. Foto: Ants Liigus

Laupäeval tähistatakse Kihnu muuseumis Eesti naivismi klassiku Jaan Oadi ehk Karjamua Juani 110. sünniaastapäeva ning üritusi jätkub terveks päevaks, teatas Kihnu muuseumi juhataja Maie Aav.



Eesti naivismi klassiku kihnlase Jaan Oadi pärandiks on ulatuslik sari Kihnu ajaloo ainelisi maale. Nende näol on tegemist hindamatu osaga kihnu kultuuripärandist - etnograafiliselt väga väärtuslikel maalidel on olustikku ja eriti laevu kujutatud väga detailitäpselt.

Jaan Oadi nime võib leida 1984. aastal Londonis välja antud “Maailma naivistliku kunsti entsüklopeediast” (World Encyclopedia of Naive Art). Nimetatud entsüklopeedias on eestlastest esindatud peale Jaan Oadi veel Paul Kondas ja teinegi kihnlane Georg Vidrik.

Naivistlikus laadis maalimine levis koos areneva meresõiduga 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi alguses ja sai tänu Kihnu meremeestele üheks olulisemaks osaks kihnlaste kunstiväljenduses. Kihnu naivistid ei tegelenud teadlikult kunstiloomega, vaid püüdsid jäädvustada saareelanike ajalugu ja mereseiklusi. Ajalooliselt pole kihnu naivistide kunst olnud hobi, vaid pigem lisatöö või missioonitundest kantud tegevus.

II maailmasõja ajal põgenes Jaan Oad Rootsi ning läks sealt 1949. aastal Kanadasse, kus hakkas maalima mälestusi Kihnu saarest. Piltidel kajastuvad sellised teemad nagu kala- ja hülgepüük, laevaehitus ja kivivedu. On pilte ka sepatööst, veskitest, rannast lamu korjamisest, salapiirituse veost ja kõrtsis “tuule tegemisest”.

Üritusest võtab osa ka Mark Soosaar, kes on viinud Kihnu maalijate tööd rahvusvahelisse kunstiteadvusesse.

Samal päeval, 12. detsembril annab Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus Kihnu muuseumile üle suvel tantsupeo platsi ehtinud purje. Puri leiab asukoha sellesama rahvamaja tiigi kõrval, kust möödunud suvel läks Tallinna poole teele Kihnus süüdatud tantsupeo tuli.
 

Ajakava:


Kell 9 väljub laev Amalie Munalaiust Kihnu.

Kell 11 tantsupeo purje üleandmine Kihnu muuseumile ja heiskamine rahvamaja juures. Suur tantsuring ümber purje.           11.30 Karjamua Juani 110. sünniaastapäeva tähistamine Kihnu muuseumis.

Tervitus ja pilguheit veebruaris ilmuvasse Jaan Oadi kunstiraamatusse.

Mark Soosaar Jaan Oadist ja naivismist.

Film “Jaan Oad”.

Õpilastööde ja kaasaegsete Kihnu maalijate tööde väljapanek.

Fotokonkursi “Kihnu aastaring 2010” väljakuulutamine.

Vahepaladeks Kihnu meremeeste laulud koolipoistelt.

Soe jook ja kringel.

16.15 väljub laev Amalie Kihnust Munalaidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles