Mari Suurväli: Üle 50seid pärnumaalasi oodatakse ülikooli

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Suurväli.
Mari Suurväli. Foto: Karin Klaus

Täna kell 16 tulevad Tartu ülikooli Pärnu kolledžis esimest korda kokku väärikate ülikoolis õppida soovijad. Plaanis on avardada üle 50aastaste pärnumaalaste suhtlemisvõimalusi ja arendada eakate inimeste teadmisi, loovust, initsiatiivi ja sotsiaalset vastutustunnet.


Väärikate ülikooli eestvedaja Mari Suurväli, Tallinnas on analoogne ülikool tegutsenud menukalt juba mõnda aega, kas sealt saitegi idee samasugune ettevõtmine Pärnus käivitada?


Tallinna kolmanda nooruse rahvaülikoolist kuuldes mõtlesin tõesti: miks mitte Pärnuski proovida? Olen tegev IRLi Väärikate klubis ning seal korraldatud küsitlusest selgus, et eakamad inimesed tahaksid meelsasti midagi uut teada saada, kohtuda oma ala spetsialistidega. Uurisin, mida Tallinnas tehakse, ja leidsin, et nii mõnigi teema pakuks huvi Pärnu inimestele. Kindlasti aga on vaja arvestada Pärnu omapära ja võimalusi



Rääkisin ideest Pärnu kolledži direktorile Henn Vallimäele, igati positiivne suhtumine ja toetus andsid asjale õige hoo ja nüüd on aastatagune mõte teoks saamas.



Kolledžilt on ruumid ja seadmed, õppetöö hakkab käima loengute vormis. Lõpetame 9. juunil, iga osaleja saab tunnistuse.



Loengud on praegu tasuta, kuna lektorid on nõustunud esinema vabatahtlikuna. Ilmselt lähevad kulukamateks õppekäigud ja -väljasõidud, aga loodame kasutada kõiki elukestva õppe võimalusi, samuti püüame kirjutada projekte lisaraha saamiseks.



Mis teemadel loengud tulevad ja kes on kutsutud lektoriteks?


Teemadeks on plaanitud sotsiaalne kaitse, laenamise võimalused ja ohud, seadusandlus, eakate tervis, liikumine ja osalus ühiskonnaelus, põlvkondade sidusus, stressijuhtimine, emotsionaalsed pinged, teadus-, majandus- ja keskkonnauudised, Pärnumaa ja Pärnu linna arenguväljavaated ja kitsaskohad, globaliseerumine, innovatsioon, Eesti ja Euroopa Liit.



Praktilisest küljest on plaanis tutvuda arvutitööga, vahetada kogemusi kodundusteemadel, külastada hoolekandeasutusi ja konkursi “Kaunis kodu” maakonna kenamaid kodusid.



Tähtis on kogukonna arendamise teema ja just siin Pärnus. Vanemad inimesed mäletavad hästi, mis siin on kunagi olnud, neil on palju kogemusi ja nad on väga huvitatud, kuidas elu edasi läheb. Loodetavasti tuleb sellel teemal lähiajal meile rääkima linnapea Toomas Kivimägi.



Doktor Külvar Mand on lubanud rääkida emotsionaalsetest pingetest ja haigustest. Osa lektoreid on TÜ Pärnu kolledžist: Anu Aunapuu, Valter Parve, Sulev Alajõe, Marika Tettermann, Heli Tooman, Margus Kõomägi.



Tänasel kokkusaamisel räägib väärikast elust Tallinna ülikooli emeriitprofessor Talvi Märja ning eakate sotsiaalsest kaitsest kõneleb riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.



Kõik teemad pole veel lukus, samuti teeme täna küsitluse, mida kokkutulnud huvilised ülikoolilt ootavad, mille vastu huvi tunnevad.



Kui palju on inimesed siiani väärikate ülikooli vastu huvi tundnud? Kas pärnakad soovivad kodunt välja tulla?


Eelregistreerimine näitab, et huvi on oodatust kordades suurem.



Kindlasti ei peaks eakas inimene end kõrvalejäetuna tundma. Selles vanuses on ju suur kogemustepagas ja kui tervis ega mõistus alt ei vea, saab koostöös nooremate inimestega veel palju korda saata. Võimalusi on palju: oma tööpraktikast kogemuste jagamine näiteks ettevõtluses või koolituse vallas.



Aktiivsest tööelust eemale jäädes võib kergesti tõrjutuse tunne tekkida, aga kui on pidevalt tegevust, millest teisedki sinu ümber rõõmu tunnevad, aitab see pingeid ja haigusi eemal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles