Palgakärped ja koondamised suvepealinnas jätkuvad

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna keskpäeval kohtusid hoolekandeasutuste töötajad Pärnu linnapea Toomas Kivimägiga.
Täna keskpäeval kohtusid hoolekandeasutuste töötajad Pärnu linnapea Toomas Kivimägiga. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ütles tänasel kohtumisel hoolekandeasutuste töötajate esindajatega, et ilmselt hakkab linn kärpima lasteaiaõpetajate palku.


“Täna on meil veel raha puudu,” rääkis Kivimägi. “Läheme ilmselt ka lasteaiaõpetajate palga kallale, lihtsalt ei ole valikuid.”



Reformierakond on üheks oma saavutuseks pidanud, et Pärnus on suudetud riigi eelarvest palka saavate ja linna eelarvest sõltuvate pedagoogide töötasud võrdsustada. Kivimägi ütlus näitab, et lasteaiaõpetajate palgad, mille eest reformierakondlased ja sotsid koalitsiooniläbirääkimistel seisid, võivad väheneda.



Kivimägi selgitas, et tema seisukohaks on majanduslikult raskel ajal mitte tõsta makse ja poolmuidu linnavara müüa, vaid kulutusi solidaarselt järsult kärpida. Ta meenutas lisatasude maksmise lõpetamist linnavalitsuses ja lubas, et selles majas koondatakse järgmisel aastal veel töötajaid.



Linnapea möönis, et 5200 krooni on ilmselgelt väike palk, kuid leidis, et kärbetega ebaõiglust ei suurendata. “Miks te headel aegadel oma palkade tõstmist ei nõudnud?” küsis ta hoolekandeasutuste töötajatelt.



Vastates küsimusele, miks eakate avahoolduskeskuse töötajate palku ikkagi vähendatakse, rääkis Kivimägi, et Tammiste hooldekodu ja vanureid kodus abistava eakate avahoolduskeskuse töö iseloom on erinev. “On ju ka mujal neid, kes saavad alla 5000. Aga ma pole täna valmis ütlema, et võtame mingi brutopalga numbri ja alla selle ei kärbi. Ma siiski näen töö raskuses erinevusi,” rääkis ta.



“Me ei saa seda otsust väga liberaalseks teha, siis tulevad järgmised ja järgmised inimesed,” ütles Kivimägi käega vastu lauda pekstes.



Linnapea leidis, et 10% pole väga üle mõistuse palgakärbe ja nurisejatel tuleks end võrrelda inimestega, kes on töötud. “Nende olukord on kordades hullem. Neil, kel 10% kärbitakse, ei maksa üldse viriseda,” lausus ta.



Avahoolduskeskuse koduhooldajad rääkisid, et nende töö pole Tammiste hooldajatest sugugi kergem, pealegi tuleb neil väikese palga eest oma mobiiltelefonidelt paarisaja krooni eest kuus töökõnesid võtta. Kivimägi avaldas lootust, et selle probleemi suudab avahoolduskeskuse juhtkond lahendada, sest tema jaoks on normaalne, et töökõned makstakse kinni.



Kivimägi lubas siis, kui linna rahaasjad paranevad, alustada palkade tõstmist kõigi madalapalgaliste sissetulekutest. “Kui saaks ajaratast tagasi keerata, siis mina poleks seda jama (linnapeana töötamist – T. R.) ette võtnud,” tunnistas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles