Tagastatud tulumaks on raskel ajal abiks

, Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaalaste rikkumiste eest on tänavu Eestis trahvitud 795 isikut kogusummas 1,73 miljonit krooni.
Keskkonnaalaste rikkumiste eest on tänavu Eestis trahvitud 795 isikut kogusummas 1,73 miljonit krooni. Foto: Sille Annuk

See nädal toob paljudele tööinimestele rõõmu-uudise: nimelt alustab maksuamet enammakstud tulumaksu tagastamist.


Kui kuulute nende õnnelike hulka, kel maksuametilt lisaraha oodata, võite rõõmustada. Paljudel aitab see raha raskel ajal ots otsaga kokku tulla. Siiski leidub neid, kellele on tegu riigi käest saadud preemiaga, mis igapäevasteks kuludeks planeeritud ei ole.



Lisasissetuleku üle rõõmustades tuleb aga meeles pidada, et maksusoodustust ei tohiks soodusmüügilt teisele kiirustades tühja-tähja peale kulutada. See on ju meie enda teenitud raha, mis aasta jooksul maksudena riigile antud. Põhimõtteliselt tähendab see, et riik on aidanud meil kokku hoida.



Riigilt tagasi saadud raha mõistlikuks kasutamiseks on mitu võimalust. Kui raha on vaja igapäevaste kulude tasumiseks, on kulutamine õigustatud. Kui mitte, tasuks kaaluda säästmisega alustamist. Mõistlik oleks vähemalt osa rahast säästa. Kuidas seda teha, sõltub sellest, kas seate endale eesmärgid pikemaks või lühemaks ajaks. Piltlikult öeldes: kas kogute uue külmkapi või pensionipõlve raha.



Igal juhul peaks igal perel olema tagavara ootamatuste puhuks. Mis juhtub siis, kui korraga puruneb mitu vajalikku kodumasinat või hambaarst esitab üllatavalt kopsaka arve? Just sellistes olukordades aitab rahapuhver hädast välja. Omamoodi säästmine on laenude vähendamine.



Tagasi saadud raha tasuks kasutada näiteks väiksemate laenutoodete limiitide kahandamisel: makske tagasi krediitkaardi limiiti või vähendage väikelaenu summat. See vähendab edaspidi igakuiseid väljaminekuid laenumaksetele ning teeb seega elu kergemaks.



Kui perel pole lühiajalisi laene ja rahavaru olemas, tasuks mõelda pikaajalisele säästmisele. Praegu kõrvale pandud raha aitab meid küll alles aastate pärast, kui tarvis lapsi koolitada või pensionipõlve pidada, aga see ei muuda eesmärki vähem oluliseks. Kes meist tahaks vanaduses peost suhu elada või lapse rahapuudusel ülikooli saatmata jätta?



Tänavu aitab tulumaksutagastus paljudel raske aja üle elada, ent need, kel rahamuret pole, peaksid hoolega planeerima, kuidas tagasi saadud raha kasutada, et muuta pere olemine senisest turvalisemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles