Sirje Pauskar: Tasuta koolituskohad hõivatakse kiiresti

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kutsehariduskeskuse täiskasvanute koolituse osakonnajuhataja Sirje Pauskar.
Pärnumaa kutsehariduskeskuse täiskasvanute koolituse osakonnajuhataja Sirje Pauskar. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eelmisel nädalal avati Pärnumaa kutsehariduskeskuses Pargi 1 renoveeritud ja nüüdisajastatud klassid täiskasvanud õppijatele. Ruumid on sobivates toonides, uute koolipinkide ja kööginurgaga: kaheksatunnine õppetöö vajab pausi ja õpilased kehakinnitust, samas saavad õppurid teha ise kohvi või teed.


Pärnumaa kutsehariduskeskuse täiskasvanute koolituse osakonnajuhataja Sirje Pauskar, milles seisneb ajakohastatus?


Õpetaja töökohad on tänapäevased, arvutist saab õppijatele näidata filme, huvitavaid videoid. Varasemast ajast on meil puutetundlikud tahvlid, peale selle arvutiklassid, kus on veel rohkem võimalusi.



Möödunud aastal alustas teil täiendus- ja ümberõppes, seminaridel ja infopäevadel 2617 inimest, lõpetas 2491. Jagate õpetust 17 valdkonnas. Mis liine pidi õppurid tulevad?


Töötukassa saadetuid õppis meil 270, ESFi ja HTMi (Euroopa sotsiaalfondi rahastatud ja haridus-teadusministeeriumi kaudu, G. N.) raha eest oli üle 400 õppija, kelle puhul kasutame terminit “tasuta kursused”. Üle 500 inimese täienduskoolituse eest tasusid ettevõtted ja ise maksis oma õpingute eest rohkem kui 500 õppijat.



Kas need arvud tänavu suurenevad või vähenevad?


Arvudes tahame säilitada eelmise aasta taset, rõhk on õppetöö täiustamisel nii Niidupargi kui Pargi tänava õppehoones. Pargi tänaval on meil teeninduserialad, Niidupargis praktilist õpet vajavad puidu-, pottsepa-, müüritöö.



Millised erialad on populaarsed?


Üldoskustest arvutiõpetus ja keeled. Paljud valivad raamatupidamise, populaarsed on leivatoodete valmistamine, käsitsi kommitegemine, meigikoolitus, pottsepatöö, huvikursustest näiteks loodusfoto. Märkimisväärne arv on neidki, kes valinud projektijuhtimise, ettevõtlus- ja lapsehoidjakoolituse.



Kas arvan õigesti: tung valitseb tasuta kursustele?


Jaa. Need saavad kõige kiiremini täis. Riik rahastab õppeasutustes Euroopa sotsiaalfondi programmidest täiskasvanute koolitust just töötavate täiskasvanute puhul, kelle hulgas võib olla registreerimata töötuid ehk tööotsijaid.



Õppijaid jagub ju töötukassa abigagi.


Eelmisel aastal õppis meil töötukassa tellimisel 270 inimest, tänavu on sel viisil tudeerijate arv nullilähedane, kuna töötukassa paneb varasemast suuremat rõhku tööandjatega suhtlemisele ja palgatoetuse jagamisele.



Tööotsijad tahavad õppida, käivad meie ühistel infopäevadel, teeme head koostööd töötukassaga. 2007. aastal tegime ümberõppe läbinud töötute hulgas küsitluse. Selgus, et 50 protsenti neist sai uuel erialal tööd. Ülejäänud 50 protsenti töötasid muul alal, olid lapsega kodus või läinud välismaale. Praegu teeme küsitlust 2008/2009. aastal õppinutega.



Panustate taseme tõstmisele, mida uut veel pakute?


Uudsena tegutseb meil õmblusklubi, kus iga kuu on käsil eri teemad. Eksisteerib moodulõpe, järjest enam lisandub selle huvilisi. Ei saa mainimata jätta suvekooli, mis pole niivõrd uus, kuivõrd haruldane: see toimub meil kaheksandat korda ja õppijaid, kes ühendavad oma puhkuse õppimisega, koguneb kõikjalt Eestist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles