Motomehed kihutasid naabrite krossiradadel pjedestaalile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna põhikoolis õppiv Tamur Talviku võitis Kegumsi krossil 65 ccm klassi mõlemad sõidud.
Vanalinna põhikoolis õppiv Tamur Talviku võitis Kegumsi krossil 65 ccm klassi mõlemad sõidud. Foto: Martin Mand

Paikuse motoklubi võidusõitjad Kaspar Kangur ja Taavi Raadik nautisid Leedus Balti meistrivõistluste avaetapil võidurõõmu ning Tamur Talviku tegi puhta töö Läti krossil.


Kestuskrossi Balti sarja avaetapil Leedus Utena linnakese külje all startis viie kilomeetri pikkusele ringile kõigis klassides kokku ligi veerand tuhat võidusõitjat Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest.



Päeva esimeses stardis kihutasid kaherattaliste tsiklite taltsutajad kaks tundi ja teises sõidus kestis neljarattaliste sõidukite maratonkross ühe tunni.



Vennad Vintersid olid heas hoos


“Utena rajal korraldati kestuskross esimest korda,” selgitas E1-klassis teisena lõpetanud Toivo Nikopensius Pärnu Postimehele. “Erinevalt klassikalistest radadest, mis kulgevad valdavalt metsas ja lagedatel väljadel, tuli Leedus sõita kahel omavahel ühendatud krossirajal.”



Kaherattaliste mootorrataste stardisaginast pääsesid esimestena minema paljukordsed Läti meistrid vennad Janis ja Einars Vinters ning meie mees Nikopensius.



Esimese sõidutunni lõpuks, kui väiksema bensiinipaagiga võidusõitjad tulid boksi raudruunasid jootma, oli E2-klassis võistlev Janis Vinters haaranud liidrikoha. E1-klassi Yamahaga kihutav Nikopensius kihutas ratas rattas oma põhikonkurendi Edgars Šilinsiga ja Tõnu Kallast jälitas E3-klassi arvestuses sõitu juhtivat Einars Vintersit.



Kui kellaosutid olid stardihetkest kahe tunni jagu edasi tiksunud, kihutas mitmel aastal Dakari kõrberallil maailma vägevatega mõõtu võtnud Janis Vinters võidukalt üle lõpujoone. Koos Nikopensiusega mitmel aastal enduro Euroopa meistrivõistluste etapil sõitnud Kallast teenis E3-klassis teise auhinna ja kolmanda koha sai lõunanaaber Juris Rasmanis.



E1-klassis suutis Nikopensiuse peamine konkurent Šilins läbida kõik 20 ringi ühe paagitäie kütusega ja see taktika tõi lätlasele edu. Paikuse klubi esinumber pidi seekord leppima teise pjedestaalikohaga ja kolmandaks tuli Leedu noormees Merius Rukstela.



“Kui olin tankimas käinud, sain aru, et lätlane läheb riski peale välja,” rääkis Nikopensius. “Tihti juhtub, et liidril lõpeb kütus viimasel ringil, kuid seekord Šilins näppu ei lõiganud.”



Neljarattaliste sõidus peremehetsesid Utena rajal meie mehed.



Quadracer’ite konkurentsis haaras Kaspar Kangur avaringil juhtpositsiooni ja iga tiiruga oma edu suurendades lõpetas Pärnu noormees võidusõidu kindla esikohaga. Madalamad pjedestaaliastmed kuulusid lõunanaabritele: teise koha karika sai Audris Zirns ja kolmanda autasu viis koju Raimonds Calkovskis.



“Utenas oli hea sõita, ma võisin pidevalt jälgida tagant tulevaid konkurente,” ütles Kangur. “Eelmisel aastal sain kestuskrossi Balti sarjas kolmanda koha ja Eesti meistrivõistlustel teenisin hõbemedali. Loodan alanud hooajal veidi kõrgemale tõusta.”



ATV-klassis ei andnud neljandat hooaega motosporti harrastav Taavi Raadik konkurentidele suurt sõnaõigust. Esimestel ringidel püsis liider Raadiku tuules viis-kuus vastast, kuid pärast pooletunnist kihutamist oli juba selge, et meie mehe võitu võib väärata vaid suur ebaõnn.



Lõunanaabrite Karlis Saika ja Ralfs Kaliksonsi ees etapi võitnud Raadik märkis, et mõnel eriti jõhkral hüppel hoidis ta hinge kinni.



“Kartsin, et sõiduk võib koost laguneda,” kõneles võidusõitja. “Kui lõpuni oli jäänud kolm ringi, tuligi mul korraks peatuda, et ühte lahtipõrunud detaili kinnitada. Õnneks olin selleks ajaks piisavalt suure edumaa kasvatanud.”



Kodukandi motospordifännid saavad juba pühapäeval Potsepa liivakarjääris oma poiste kihutamistele kestuskrossi Eesti lahtiste meistrivõistluste avaetapil kaasa elada.



Itaalia laagrist oli palju kasu


Pärnumaa noorema põlvkonna motosportlaste au hoidis nädalavahetusel kõrgel Tamur Talviku, kes võitis kindlalt Lätis Kegumsis tavakrossi Baltimaade karikasarja esimese etapi.



65 ccm KTMil kihutav Tamur Talviku edestas mõlemas sõidus veenva ülekaaluga kõiki 29 konkurenti. Teise auhinna vääriliselt kihutas Kim Savaste ja kolmandaks tuli Karl-Robert Reinike.



Tamuri vanem vend Hendrik Talviku lõpetas 85 ccm klassis avasõidu kaheksandal kohal ja kordusstardis sai noormees üheksanda tulemuse.



Selles klassis kuulus kolmikvõit lätlastele: esimese autasu sai Pauls Jonass, teiseks tuli Karlis Sabulis ja kolmas oli Arminas Jasikonis.



“Harjutasime kaks nädalat Itaalias ja sellest oli palju kasu,” ütles Tamuri ja Hendriku treenerist isa Marek Talviku.



“Laupäeval stardivad poisid Viljandimaal suurte traditsioonidega Mulgikrossil. Alanud hooajal tahame võistelda kõigil juunioride Euroopa meistrivõistluste etappidel ja kindlasti jahime Eesti meistrivõistluste kirkamaid medaleid,” lisas Talviku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles