Norra noortefestival ja Islandi tuhapilv

, Pärnu muusikakooli lauluõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muusikakooli lauluõpilane Lee Taul ja kitarriõpilane Kalle Pilli Drammenis väikesel ettemängul.
Pärnu muusikakooli lauluõpilane Lee Taul ja kitarriõpilane Kalle Pilli Drammenis väikesel ettemängul. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal naasid Pärnu sõprusmaakonnast Buskerudist Honefossi linnakesest Norra noortefestivalilt Pärnu muusikakooli lauluõpilane Lee Taul ja kitarriõpilane Kalle Pilli koos siinkirjutaja ning Pärnu kontserdibüroo juhi Helen Erastusega.


Tegu on traditsioonilise kaunite kunstide festivaliga “UKM”, mille eelvoorud toimuvad igas Norra piirkonnas ja kõige säravamad esinejad pääsevad üleriigilise festivali lõppvooru.



Mind kui õpetajat võlus eelkõige festivali miljöö, mis tundus väga vaba ja sõbralik, hoolimata sellest, et see oli siiski konkurss.



Kahe päeva jooksul toimus neli umbes poolteisetunnist kontserti, kus kokku astus üles ligi 80 kollektiivi. Stiililiselt mingit alajaotust polnud: järjest võis esinemas kuulda-näha nii heavy metal-bändi kui klassikalist klaverit mängivaid noori pianiste, Norra rahvatantsu esitajaid kui žonglööre.



Oma videotega astus üles kaks noort režissööri, kaks humoristi ja mitu eri vanuses ja stiilis laulusolisti.



Viimasena nimetatute puhul väärib märkimist, et mitte ühelgi neist polnud klaveri- või kitarrisaatjaks õpetajat, vaid kõik saatsid end ise või tegi seda mõni eakaaslane.



Kogu festivali vältel ei näinud ühtegi õpetajat, kõik oli noorte enda tehtud!



Küsisin mõne osaleja käest, kas nad on kõik ise õppinud ja siia festivalile tulnud. Sain vastuse, et enamik küll õpib kusagil kas muusikat või tantsu või muud, aga festivalinumbri on igaüks ise välja valinud ja selgeks õppinud.



Korraldustiimis oli muidugi vanemaid inimesi märgata. Kogu projekti vedasid üle 60aastane väga elurõõmus Britta Samuelsen ning peakorraldajana samuti 60. eluaastale lähenev Kari Helene.



Reis Norrasse ja tagasi kulges Islandi vulkaani tuha tõttu plaanitust pikemaks ja ebamugavamaks: seiklesime paaritunnise lennu- ja tunniajase rongisõidu asemel poolteist päeva laeva ja bussidega.



Kohale jõudsime päev hiljem, mistõttu jäid ära meie noorte reedeks kavandatud kontserdid Drammeni koolis, kultuurikeskuses ja maavalitsuses. Honefossis toimunud festivalist saime aga osa 100 protsenti.



Kõik reisiga seotud kulud kandis Buskerudi maavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles