Pärnu puuelevant keerab Eesti seadused sõlme

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Regionaalminister Siim Kiisler tegi majandusminister Juhan Partsile ettepaneku algatada veeseaduse ja ehitusseaduse muutmine, mis on saanud takistuseks Pärnu kuurordielevandi rannavette paigaldamisel.

Kuigi tegu pole hoone ega isegi abihoonega, tuli majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil katkestada Pärnu kuurordielevandi lahte paigaldamiseks hoonestusloa menetlemine. Seda ei saa anda, sest valitsus on algatanud maakonnaplaneeringu, mis hõlmab muuhulgas Pärnu keskranda, kuhu elevant tahetakse püsti panna tulevalgi suvel.

Milleks seda vaja?

Hoonestusluba on puuelevandile vaja projekteerimistingimuste saamiseks, mille väljastab tehnilise järelevalve amet.

Kuid lähtuvalt ehitusseadusest ei saa projekteerimistingimusi väljastada, kui varem pole veeseaduse järgi rajatisele antud ehitusluba.

Regionaalminister Kiisler ütles, et rannaalade atraktiivsust on vaja tõsta. Ja seega tuleks veeseadust muuta. Ta tegi ettepaneku sätestada veeseadus nii, et maakonnaplaneeringutega seotud piirangud ei pärsiks puhkeotstarbeliste objektide püstitamist.

Kiisleri arvates peaks hoonestusloa väljastamine sellistele rajatistele, nagu seda on Pärnu puuelevant, olema võimalik neilgi juhtudel, kui maakonnaplaneeringut alles menetletakse.

Kiisleri ettepanekul ei peaks puuelevandi taolistelt rajatistelt edaspidi üldse hoonestusluba nõudma, vaid neid võiks püstitada pelgalt projekteerimistingimuste alusel.

“Seega võiks majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kaaluda ehitusseaduse muutmistki, nii et puhkeotstarbel kavandatavate rajatiste püstitamiseks piisaks tehnilise järelevalve ameti väljastatud projekteerimistingimustest ning hoonestusloa olemasolu ei oleks nende väljastamise eelduseks,” arutles Kiisler.

Kiisler rõhutas, et väga oluline on seadusemuudatuste juures läbi mõelda täpne loetelu objektidest, millele uued regulatsioonid võiksid kohanduda.

Elevant oli ometi püsti

Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna ehitusjärelevalve teenistuse juhataja Maire Nigul selgitas, et linna poolt Pärnu keskranda paigaldatud puuelevant seisis seal ajutise ehituse kasutusloa volitustega, pealegi enama aja rannaliival.

Ometi on elevant mõeldud atraktsioonina vees.

“Meie soov on paigaldada liuelevant rannast kaugemale veealale,” selgitas Nigul. “Rannast kaugemal on aga juba riigimaa ja avalik veekogu, kuhu ehitise püstitamiseks on vaja taotleda hoonestusluba.”

Linn esitas vastava taotluse majandusministeeriumile septembrikuus.

Nagu minister Kiisleri seadusemuudatuste ettepanekuist nähtub, jäi asi maakonnaplaneeringu menetlemise taha, sest seadus ei luba ehitusluba väljastada puuelevandi merre viimiseks maakonnaplaneeringu valmimiseni niikuinii.

Et asi oleks lõpuni selge, lisas Nigul, et lähtuvalt seadusandlusest on mänguväljakutele, lasteaedadesse ja kortermajade hoovidessegi paigaldatud liumägedele, liivakastidele ning kiikedele samuti vaja taotleda lube ja kooskõlastusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles