Juhtkiri: Valimiste võitja – valimisliidud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kui kuu algul oli võim veel moodustamata üle Eesti ainult kaheksas vallas, võis suure kindlusega öelda, et kohalike valimiste suurvõitja polnud mitte Keskerakond, vaid valimisliidud. Eesti Ekspressi avaldatud andmetel olid selleks ajaks valimisliidud tulnud võimule 134 omavalitsuses. Reformierakonna käes oli 45 omavalitsust, IRLil 38, Keskerakonnal 37, sotsidel 33 ja isegi Eestimaa Konservatiivne Rahvaerakond oli mahtunud poliitilisele kaardile kolme omavalitsusega.

Parteid võivad ju uhkustada oma võimulolemisega linnades, aga maal on pilt sootuks teine. Näiteks Pärnumaal suutsid erakonnad teha tulemuse Audrus ja Häädemeestel (IRL) ning Tootsis (SDE), kusjuures Vändra vallas jäi sotsidele arvuliselt kaalukeele roll.

Postimees kirjutas, et Keskerakond saavutas erakondadest parima tulemuse neljas maakonnas, nende hulgas Pärnumaalgi. Kuidas võtta? 6648 häälega kogus Keskerakond Pärnumaal 18,1 protsenti häältest, olles tõesti edukaim. Ent sellest saagist langeb Pärnule 4428 ja Sindile 1057 häält. Alles jääv 1163 on riigi suurima maakonna kohta ikka õige kasinalt. Nii et lõppkokkuvõttes jõuame klassikalise pooltühja või pooltäis klaasi näiteni. Mõistagi eelistavad erakonnad oma edust rääkides pooltäis klaasi varianti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles