Kommentaar: Maailm ja Ukraina

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetskis tungisid venemeelsed kallale Ukraina-meelsete rahulikule meeleavaldusele.
Donetskis tungisid venemeelsed kallale Ukraina-meelsete rahulikule meeleavaldusele. Foto: Reuters

Loomulikult on tahtjaid, et sündmused jõuaksid kiiremini lõpp-punkti, ent tervikuna kulgeb kõik isegi hästi: maailm toimetab ühisrindena Venemaa vastu. Moskva väited, et Hiina ei löö kaasa, maksavad vähe, sest Peking ei tee ka otseselt midagi Venemaa toetuseks ja muu maailma kehtestatud sanktsioonide vastu.

Pealegi ei maksa unustada, et kolmas sanktsioonide ahel kehtestati 28.–29. aprillil, kui USA president Barack Obama lõpetas oma Ida-Aasia turneed (Jaapan, Lõuna-Korea, Malaisia, Filipiinid), mille käigus toetas selgelt oma traditsioonilist liitlast Jaapanit tema konfliktis Hiinaga. Seega oodata praegu Hiinalt USA poliitika kiitmist on välistatud.

Küll tegi enda arvates kõva käigu Moskva, nimetades juba eelmiste sanktsioonide ajal esile tõstetud ärimehe Gennadi Timtšenko, keda peetakse Vladimir Putini isikliku vara hoidjaks, 28. aprillil Venemaa-Hiina ärinõukogu esimeheks. Nii anti kõrgel tasemel märku, et Euroopa ja USA asemel hakatakse arendama suhteid Hiinaga. Putini usaldusmees nimetati demonstratiivselt ümber, kuid on küsitav, kas Venemaa rahvas on valmis tegema täispööret: nüüd on meie sõbrad hoopis hiinlased. Tasub sügavalt kahelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles