Võidupüha sündmused Pärnus

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutuli. Foto on illustreeriv.
Võidutuli. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Esmaspäeva hommikul asetavad Pärnu maavanem Andres Metsoja ning Pärnu linnapea Toomas Kivimägi võidupüha puhul Pärnu Alevi kalmistul vabadussõjas langenute ausamba jalamile pärja. Tseremoonial osalevad Kaitseliidu Pärnumaa maleva esindajad.

2014. aastal möödub vabadussõja pöördelistest Paju ja Võnnu lahingust 95 aastat. President Toomas Hendrik Ilves riigikaitse kõrgeima juhina tegi Kaitseliidule ettepaneku korraldada võidupüha paraad 23. juunil Valgas.

Võidupüha paraadist kujuneb Kaitseliidu ja Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemessardze ühine kaitsetahte väljendus – paraadil osalevad ka lätlaste üksused, paraad hõlmab Valga ja Valka linna.

Valgast võidupüha paraadilt toovad Eesti Vabariigi presidendi maakondadesse läkitatud tule Pärnumaale Kaitseliidu Pärnumaa maleva rannakaitserühma ülem lipnik Jaanus Ots ja Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna esinaine Jana Ots.

Võidutule toojad on kinnitanud Kaitseliidu keskjuhatus ja on tavaks, et nendeks on igast malevast aktiivne kaitseliitlane ja naiskodukaitsja, keda seovad perekondlikud sidemed.

„Kaitseliidus on läbi aegade olnud tegevust igas eas ja igast soost inimesele. Nii on meil üle Eesti palju tublisid perekondi, mille kui mitte kõik, siis enamik liikmeid on tegevad Kaitseliidus,“ selgitas Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili tänavuaastast tuletoojate valikut.

Ettevõtjana tegutsev lipnik Jaanus Ots on Kaitseliidu Pärnumaa maleva liige alates 2008. aastast. 2012. aasta sügisest asus Ots algul taaslooma ja siis juhtima rannakaitserühma, millest on nüüdseks saanud üks aktiivsemaid ja kiiremini kasvavaid rühmi Pärnumaa malevas. Jaanus Ots on läbinud Kaitseliidu nooremallohvitseri kursuse ja rühmaülema kursuse. Pärnu Haiglas psühhoterapeudina töötav Jana Ots on Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna liige alates 2011. aastast. Ringkonna esinaiseks valiti ta käesoleval aastal. Matkamist ja loodust armastava naisena on Jana võtnud enda kanda matkade korraldamise ja käivitanud esmaabi erialagrupi ja korraldab psühhosotsiaalset esmaabi koolitust. Perekond Otsa lapsed on samuti Kaitseliidu tegevusega seotud.

Võidutule vastuvõtmise ja jagamise tseremoonia toimub Pärnus Rüütli platsil 23. juuni pärastlõunal. Tseremoonial kõnelevad Pärnu maavanem Andres Metsoja ning Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Eduard Kakko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles