Pulgojal jätkub roostikulindude rände uurimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored haigru roostikus jahti pidamas.
Noored haigru roostikus jahti pidamas. Foto: Henn Soodla

Häädemeeste vallas Pulgoja linnujaamas algas 32. hooaeg, vaatlejate huvi keskmes on põhiliselt roostikku elupaigana kasutavate suhteliselt varjulise eluviisiga kaugrändurite rände uurimine.

“Alustasime kesknädalal ja kohe esimesel püügihommikul jäi sadakonna tabatud linnu hulgas võrku Belgia rõngaga tiigi-roolind ning meil haruldased kuldhänilane ja kukkurtihane,” ütles Agu Leivits, kes on harrastusornitoloog ja keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitse peaspetsialist.

Leivitsa jutu järgi on roostikus massiliselt siginud lehetäid nagu lookas restoranilaud rände eel ennast nuumavatele soo-roolindudele ja salu-lehelindudele, kes saabuvad Pulgoja roostikku tavaliselt augustis, kuid on tänavu varakult platsis.

Arvukamalt on läbi aastakümnete Pulgoja rändeuurimispunktis märgistatud kõrkja-roolinde, tiigi-roolinde, suitsupääsukesi, salu-lehelinde ja soo-roolinde, kes kaugränduritena talvituvad Aafrikas.

“Kliimamuutused Aafrikas avaldavad tugevat mõju nende liikide arvukusele Euroopas, ka Pulgojal on viimase paarikümne aasta jooksul peale suitsupääsukese märgata nende kaugrändurite usaldusväärset negatiivset tendentsi,” selgitas Leivits.

Pulgojal on eelneva 31 välitööhooajaga märgistatud 132 577 lindu 121 liigist. (PP)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles