Kunstnikeperet ühendab armastus mere vastu

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikki Tolli aitas Pärnus üles seada näituse nii oma vanemate kui iseenese loomingust.
Tuulikki Tolli aitas Pärnus üles seada näituse nii oma vanemate kui iseenese loomingust. Foto: Urmas Luik

Pärnu uue kunsti muuseumis avatud näitusel “Merelehmad” saab näha graafik Vive Tolli, skulptor Lembit Tolli ja nende tütre teatrikunstnik Tuulikki Tolli näitust, milles ühise läbiva joonena võib näha armastust looduse ja rannarahva vastu.

Kuraator Mark Soosaare koostatud näituse pealkiri tuleb Vive Tolli samanimelisest graafilisest lehest, kus kunstnik on kujutanud stseeni vanast legendist. Nimelt usuti, et sinihalli karva hea piimaanniga lehmad elavad merel, kuid käivad vahel kaldal söömas. Randlased ihkavad neid alati kinni püüda, aga merilehmad näitavad end inimestele harva. Veel harvemini suudab inimene nad kinni püüda ja koju tuua.

Graafik Vive Tollilt (1928) on esindatud tema vähetuntud joonistused ja visandid Eesti kunstiakadeemia diplomitööle aastast 1952, mis loodud peamiselt Kihnus ja Muhumaal. Juba kunstitudengina paistis tulevane graafik silma haruldaselt hea joonistamisandega. Eriti ilmekad on tema kalurinaiste portreed ja saareelanike võimukad poosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles