Krahvist presidendiks

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronislaw Komorowski koos abikaasa Annaga Poola presidendi ametisse vannutamise päeval.
Bronislaw Komorowski koos abikaasa Annaga Poola presidendi ametisse vannutamise päeval. Foto: Reuters

Möödunud nädalal vannutati Poola presidendi ametisse umb- ja kidakeelne, mõjuka päevalehe Rzeczpospolita iseloomustusel ” tabureti karismaga”, see-eest õige perenimega Bronislaw Komorowski.

Smolenski all lennukatastroofis hukkunud presidendi Lech Kaczynski asemel erakorralistel valimistel Poola presidendiks saanud Komorowskile ei avaldanud rahvas usaldust sellepärast, et usaldas teda kui poliitikut, vaid seepärast, et ei soovinud hukkunud presidendi venna Jaroslawi valimist, kuna teda seostatakse pidevate poliitiliste konfliktide ajastuga, kirjutas Süddeutsche Zeitung.

Poola uudisteajakiri Polityka märkis, et Komorowski on aru saanud Poola lõhenemisest ja lubanud rahva taas liita. Polityka arvates on oluline ulatada käsi sellele osale Poolast, mis hääletas Kaczynski poolt.

Auväärne aadlisuguvõsa

4. juunil 1952 sündinud Bro-nislaw Maria Komorowski pärineb iidsest Poola aadlisuguvõsast, kelle vapil lookleb kolm hõbedast jõge.

Praegu tähendavat need jõed vajadust leppida kokku Euroopaga, leppida ära Venemaaga ja lepitada omavahel poolakad.

Komorowski suguvõsa ajalugu ulatub vähemalt XIII sajandisse, aastal 1469 annetas Ungari kuningas Matthias I neile krahvitiitli. XVII sajandist on Komorowskid elanud peamiselt Leedus Kovno maakonnas.

1940. aasta jättis Komorowskid kõigest ilma. Bronislaw Komorows-ki isa, viimane krahv Zygmunt Komorowski (1924-1993) astus põrandaalusena Armia Krajowa ridadesse võitlema natside vastu. Armeed juhtis ta sugulane – legendaarne Tadeusz Bor-Komorowski, kes lootis vabastada Poola sakslastest enne Punaarmee tulekut, mistõttu Nõukogude Vene historiograafias on ta nimi persona non grata.

Vanem Komorowski sattus venelaste kätte vangi ja mõisteti surma, kuid pääses jooksu tänu vanaema kuldsõrmusele, millega ostis ära valvuri. Edasi astus ta NSV Liidus moodustatud Poola armeesse ja läks sellega Dresdenini. Hiljem lõpetas Varssavi ülikooli ajalooteaduskonna, kogus tuntust antropoloogi, poeedi ja diplomaadina.

Bronislaw Komorowski noorus möödus kitsikuses. Komorowski puhul imponeerib poolakatele tema truudus klannile ja traditsioonidele. 1977 lõpetas ajalooteaduskonna, kus säras tema professorist isa.

Vana-Poola šlahtitšina ei hiilga Komorowski haritusega, ei räägi ühtki võõrkeelt (!), ei oska ega taha pidada kõnesid.

Kodanikuplatvormi erakonnas on Komorowski küll peaminister Donald Tuski järel teisel kohal, kuid kogu asjaajamine lasub Tuskil.

Komorowski on veendunud antikommunist, 19aastaselt arreteeriti ta osalemise eest kommunismivastasel miitingul. 11. novembri 1979 meeleavalduse organiseerimise eest veetis Komorowski 1980. aastal kuu aega vanglas. Sõjaseisukorra ajal ta interneeriti, 1981-1989 töötas kooliõpetajana.

Hall isiksus, särav karjäär

1989-1990 oli Komorowski ministri büroo juhataja, 1990-1993 asekaitseminister, aastaid parlamendiliige, 2000-2001 kaitseminister Jerzy Buzeki (praegune Euroopa Parlamendi president) valitsuses, 2005 valiti seimi aseesimeheks ja 2007 esimeheks.

10. aprillil 2010 asus Komo-rowski täitma Poola presidendi kohustusi.

1977 abiellus Komorowski Anna Dembowskaga, kellega tal on viis last: kolm tütart ja kaks poega.

Praegustest siniverelistest on ta kauge sugulane Belgia printsessi Mathildega, kelle ema krahvinna d’Udekem d’Acoz oli sünnilt krahvinna Komorowska.

Praegu on peaküsimus selles, kas tandem Komorowski-Tusk hakkab tööle. Poola lihtinimene näib olevat tüdinenud eredatest isiksustest.

Venemaad huvitavad muidugi kahepoolsed suhted, kuid Poola pole Ukraina ega Komorowski Janukovitš. Tähendab, soojaks sülelemiseks ei lähe.

Ilmselt ei pääse president seisukohavõtust seoses tärkava tüliga lennuõnnetuse juurdlusmaterjalide üle. Poola väitel polevat Venemaa neile kõiki tõendeid-dokumente üle andnud, Moskva kinnitab, et Varssaviga on jagatud kogu informatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles