Omavalitsusliit kuulutas välja Pärnu lennuraja hanke

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lagunev Pärnu lennurada peab veel mõne aasta vastu.
Lagunev Pärnu lennurada peab veel mõne aasta vastu. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa omavalitsuste liit (POL) otsib hanke kaudu tegijat, kes teeks Pärnu lennujaama raja, ruleerimisteede ja perrooni seisundi uuringud ja annaks soovitused nende rekonstrueerimiseks.

Töö tuleb hanke võitjal ära teha selle aasta lõpuks. Hanke andmete põhjal on olemasolev rada 45 meetrit lai ja 2,5 kilomeetrit pikk, kuid uurima peaks arvestusega, et remonditud lennurajal oleks laiust 30 ja pikkust 1,8 kilomeetrit.

Ruleerimisteede, perrooni ja terminaliesise lennukite parkla suuruse puhul tuleb arvestada lennukite Boeing 737 ja Bombardier CRJ 900 suurusega.

Hanke võitja peab välja selgitama, kas on otstarbekas panna rajale, ruleerimisteedele ja perroonile asfaltbetoonist ülekate. Või kui on otstarbekam kõik vana lammutada ja ehitada uus, siis milline peaks olema kasutatav tehnoloogia, kui suur materjalide maht ja ligikaudne maksumus.

Hinnang tuleb anda kommunikatsioonide, elektri, sademevee, drenaaþi, valgustuse ja markeeringu korrastamise kohta.

Juhul kui pakkumus ületab hankija rahalisi võimalusi, on POL jätnud endale õiguse lükata tagasi kõik pakkumused või vähendada tööde mahtu.

POLi esimees Eeri Tammik selgitas, et omavalitsuste soov on liita lennuraja kui piirkonnale olulise objekti uuringud Pärnu linna ja selle lähiümbruse võrgustiku teemaplaneeringuga, et sinna saaks lisada info lennuraja olukorra ja selle kordategemise väljavaadete ning hinnataseme kohta. “Lennuväli on üks meie prioriteete. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on seda meelt, et kui kohalikud näitavad initsiatiivi, on nad valmis seda toetama. Niisiis, me näitamegi initsiatiivi,” märkis Tammik.

Hanke pakkumustest oleneb, kas ja kuidas saaks POL uuringuteks taotleda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt muudatuse tegemist koostamisjärgus Pärnu linna ja selle lähiümbruse võrgustikke siduvas teemaplaneeringus, mida rahastatakse Norra EMP programmist. Pärnu lennujaama juhataja Erki Teemägi on öelnud, et põhjaliku remondita saab lennurada kasutada veel umbes viis aastat.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Marika Priske heitis kevadel ette kohaliku initsiatiivi ja kindla visiooni puudumist, märkides, et kui Pärnu lennuvälja korrastamise lahendus ja maksumus on mõistlikud, toetab ministeerium rekonstrueerimist. Toona välja pakutud maksumust 500 miljonit krooni pidas ta liiga kõrgeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles