Galerii: rikutud sedelid Pärnumaal

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maakonna valimiskomisjoni häälte ülelugemisega läks Pärnumaalt riigikogusse kandideerijatel kaduma 12 häält, üldist valimistulemust see siiski ei mõjutanud.

Pärnu maakonna valimiskomisjoni esimehe Rita Kosenkraniuse sõnutsi otsustati mõni pühapäeva õhtul valimisjaoskondades kehtetuks tunnistatud sedel kehtivaks tunnistada ja mõni algul kehtivaks loetud sedel muudeti kehtetuks, samuti muutusid tulemused vahetusse läinud häälte tõttu.

Nii kahanes Reformierakonna kandidaadi Toomas Kivimägi häältesaak kolme võrra: 7606-lt 7603ni, EKRE nimekirja esinumber Mart Helme võitis aga kolm häält juurde: tema poolt hääletanute arv kasvas 6711-lt 6714ni. Keskerakonna esinumbri Kadri Simsoni häältesaak kahanes kuue võrra - 5726ni.

Erakondade nimekirjadest kaotas Keskerakond häälte ülelugemisel seitse, Reformierakond viis, EKRE ja rohelised kolm häält. IRL sai häälte ülelugemisel juurde neli häält, Vabaerakond ja Eesti Iseseisvuspartei said mõlemad ühe lisahääle. Teistel erakondadel häältesaak ülelugemisel ei muutunud.

„See on täiesti arusaadav ja tavaline, et valimispäeva õhtul hääli kiiruga üle lugedes tuleb vigu sisse,“ kommenteeris Kosenkranius.

Ka kehtetuks tunnistatud sedeleid tuli ülelugemisega Pärnumaal juurde. Kui algul oli kehtetuid sedeleid 289, siis eile õhtul lisati sellesse nimekirja 14 häält ja kehtetute sedelite lõpparvuks märgiti 303.

Kosenkraniuse sõnutsi pidi komisjon otsustama, kas valija tahe on sedelil üheselt arusaadav. „Näiteks: kui kolmekohalises kandidaadi numbris oli üks number parandatud, tuli sedel kehtetuks lugeda. Samuti oli sedeleid, kus kandidaadi number oli mitmeti mõistetav: ei olnud üheselt aru saada, kas valija on märkinud sedelile numbri 5 või 6, 1 või 7, 0 või 6,“ seletas Kosenkranius. „Kõik sellised sedelid tuli kehtetuks tunnistada.“

Nagu varasematel valimistel oli nüüdki sedeleid, mis olid kas tühjaks jäetud või oli kandidaadi numbri asemele märgitud nulle, ikse või küsimärke.

Mõni valija poetas valimisurni sõnumiga sedeli. „Näiteks oli ühele sedelile kirjutatud „Riigikogu poole väiksemaks“, teisele aga „Puudub sobiv kandidaat :(".

Kosenkraniuse sõnade kohaselt oli kehtetute sedelite hulgas paar luuleridadega täidetud sedelit. „Need luuletused trükimusta ei kannata,“ märkis ta.

Kehtetuid sedeleid oli lõppenud valimistel pärast maakonna valimiskomisjoni ülevaatust 303. Seda on 101 võrra vähem kui eelmistel riigikogu valimistel neli aastat tagasi.

Rikutud sedeleid ehk neid, mille valija mingil põhjusel valimisjaoskonnas uue vastu vahetas, oli Pärnumaal seekord 52.

Pärnumaa valimistulemused pärast häälte ülelugemist
(Häälte arv, sulgudes muutus esmase tulemusega võrreldes)

Reformierakond 11 412 (-5)
Keskerakond 7544 (-7)
EKRE 7188 (-3)
IRL 5337 (+4)
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 4641 (=)
Vabaerakond 2596 (+1)
Rahva Ühtsuse Erakond 381 (=)
Rohelised 251 (-3)
Eesti Iseseisvuspartei 88 (+1)
Eesti Ühendatud Vasakpartei 21 (=)

Enim hääli saanud kandidaadid pärast häälte ülelugemist
(Häälte arv, sulgudes muutus esmase tulemusega võrreldes)

Toomas Kivimägi (Reformierakond) 7603 (-4)
Mart Helme (EKRE) 6714 (-3)
Kadri Simson (Keskerakond) 5726 (-6)
Andres Metsoja (IRL) 2207 (+1)
Indrek Saar (SDE) 1944 (-1)
Annely Akkermann 1571 (+1)
Jüri Jaanson (Reformierakond) 1328 (+1)
Väino Linde (Reformierakond) 1206 (-1)
Jüri Saar (Vabaerakond) 1161 (=)
Mark Soosaar (SDE) 613 (=)

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles