Shalom vahendab toiduabi

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shalomi abikeskuse vabatahtlik Ülle Kukk pakkus eile annetajatele ja kaupluse külastajatele taimeteed. Annetatud toiduabi sätiti esialgu riiulitele.
Shalomi abikeskuse vabatahtlik Ülle Kukk pakkus eile annetajatele ja kaupluse külastajatele taimeteed. Annetatud toiduabi sätiti esialgu riiulitele. Foto: Ants Liigus

Pärnu Shalomi abikeskuses võeti eile vastu sügisande, mis toimetatakse edasi Shalomi lastemajale ja puudustkannatavatele peredele.

Kohale toodi õunu, kartuleid, porgandeid ja pisut moose-hoidiseid. Shalomi juhataja Anne Aas tõdes, et suure südamega inimesed on Shalomile varemgi söödavaid annetusi teinud: mõni tuleb suurte õunakottidega, mõni poekraamist kokku pandud toidupakiga, mõni sületäie maisitõlvikutega.

Märka puudusekannatajat

“Oleme alati tänulikud selle toiduabi eest, mida meile Shalomi tuuakse, ja kõik, mis toodud, oleme laiali jaganud,” kommenteeris Aas. “Oleme andnud toidu otse abiküsijatele või pannud oma kauplusesse välja vabalt võtmiseks ja kõik on õhtuks minema viidud. Inimesed tavaliselt otse ei ütle, et neil pole süüa, see tuleb tasapisi vestluse käigus välja. Hinnad on tõusnud ja tihti ei jaksa inimesed süüa osta, suudaks me vaid abivajajaid märgata.”

Shalomi abikeskusega võib võtta ühendust telefonil 5664 3117, kui kellelgi on soov näiteks õunu, kartuleid või kõrvitsaid annetada, kuid puudub transport, millega need ära tuua. Puuvilju ja porgandeid võib viia ka Shalomi lastemajja Rääma 40b, kus tervislikest näksidest alati rõõmu tuntakse.

Peale eraannetajate teeb Shalomi abikeskus koostööd Pärnu kauplustega: Rimi ning kolm Selverit annavad ära oma “parim enne” kuupäevamärgistuse ületanud toidukauba, mis toimetatakse Pärnu diakooniakeskuse vahendusel abivajajateni. Varem saatis toiduabi vajajate nimekirju töötukassa Pärnu osakond, nüüd jagatakse toidupakke maakonda kohalike omavalitsuste toel.

Koostöö Toidupangaga

Shalomi abikeskusel on käimas läbirääkimised heategevusorganisatsiooniga Eesti Toidupank, kes kogub toiduained tootjatelt ja tarnijatelt annetustena kokku ning toimetab need puudustkannatavatele inimestele. Toidujagamisel on abiks koostöövõrgustik, mis koosneb kohalikest heategevuslikest organisatsioonidest ja sotsiaalasutustest, kellel on toitu vajavate inimestega otsene kontakt. Nende organisatsioonide kaudu saavad taotleda tasuta toitu inimesed, kes elavad alla toimetulekupiiri ega saa mujalt abi.

“Shalomil on toiduabi andmisel pikk kogemus,” rääkis Aas. “Toidupangaga koos tegutsemine võib anda häid tulemusi, sest neil on üleeuroopalised sidemed ja head võimalused oma kampaaniate reklaamimiseks. Arutame praegu, kuidas Shalom saaks olla Toidupanga eestvedaja Pärnus, ja juba esimeselt ühiselt nõupidamiselt Tallinnas tulime tagasi suure pirnikoormaga, mille siin laiali jagasime.”

Aasa sõnutsi peab Toidupank omakorda läbirääkimisi ametkondadega, et poed saaksid veel rohkem oma ülejääke abivajajatele jagada, praegu on sanitaarnõuded väga karmid.

Mõistlik oleks korraldada toiduabi sorteerimist otse kaupluste ladudes, et vabatahtlikud saaksid toidu edasi toimetada aega ja energiat kokku hoides.

“Keskenduma ei peaks mitte niivõrd laoruumidele, vaid kauba kiirele viimisele otse abivajajani,” seletas Aas. “Vajab läbimõtlemist, kuidas operatiivselt tegutseda, kui näiteks saabub välismaalt annetusena rekkatäis külmutatud toitu. Toidujagamise võrgustik on meil olemas, aga vaja oleks inimesi, kes puhtalt logistikaga tegelevad.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles