Sash! sõidab lähiajal palju Pärnu vahet

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa tuntud muusikaprodutsenti ja diskorit Sash! näeb järgmiste kuude jooksul Pärnus ööklubis Mirage neli korda plaate mängimas.
Saksamaa tuntud muusikaprodutsenti ja diskorit Sash! näeb järgmiste kuude jooksul Pärnus ööklubis Mirage neli korda plaate mängimas. Foto: Tõnu Kruusimäe/24tundi.ee

Kui Saksamaa poiss Sascha Lappessen lõi 28 aastat tagasi omaealiste liigas hooajaga 65 väravat, paistis noorukit ootavat hiilgav jalgpallurikarjäär maailma tippliigas. Ent poisi isa arvas, et 12aastane võiks pallitagumise asemel tegelda millegi targema, näiteks muusikaga.

18 aastat pärast seda, kui Lappessen sai lepingupakkumise Saksamaa vutihiiult Mönchengladbachi Borussialt, müüs ta kogu maailmas oma muusikaprojektiga Sash! miljoneid plaate. Selgus, et isa tasub vahel kuulata, kuigi me ei saa kunagi teada, kas Lappessen olnuks jalgpallurina niisama edukas.

Sash!-ist sai Pärnu klubi resident

Neljakümnesena ja 28 aastat pärast seda, kui isa oli tal keelanud palli järel joosta, sõlmis mitme hitiga muusikaedetabeleid vallutanud Sash! Pärnu ööklubiga Mirage lepingu nelja etteaste suhtes, millest esimene leiab aset homme õhtul.

“Sõlmisime temaga lepingu, et ta esineb Pärnus oktoobrist aprillini neli korda,” kinnitas Mirage’i juhataja Erdi Naber. “Ta ise soovis seda, sest talle meeldib Eestis esineda. Võib öelda küll, et Sash! on nüüd klubi Mirage resident-DJ.”

Kuigi Sash! on müünud maailmas üle 17 miljoni plaadi, ei ole Lappesseni nõudmised erilised. Naberi teatel nõuab Sash! enne esinemist Corona õlut laimiga, Red Bulli, Coca-Colat, puuvilju ja snäkke.

Teenis orelit mängides taskuraha

Et Lappessenil tekkis teismelisena palju vaba aega, hakkas ta igavusest muusikaga tegelema.

“Meil oli kodus orel ja et mul midagi muud teha ei olnud, õppisin seda mängima,” on Lappessen meenutanud. “Peagi avastasin, et muusika mängimisega saab taskuraha teenida. Kui sõitsime vanematega suusakuurordisse, hakkasin hotelli ees oma väikese oreliga palu mängima ja inimesed andsid mulle raha.”

Enne veel, kui Lappessenist kõikjal maailmas tuntud Sash! sai, töötas ta Saksamaa ööklubis elektrooniku ja diskorina.

Lappesseni muusikukarjäär sai hoo sisse 1994. aastal, kui ta kohtus produtsendiduo Ralf Kappmeieri ja Thomas Lüdkega. Üheskoos toodeti esimene lugu “CARECA-Indian Rave”, mis aga suurt edu ei saavutanud. Ometi sujus meeste koostöö nii hästi, et kokku otsustati panna Sash!, mis on müünud kõikjal maailmas väga edukalt.

Kuigi Sash!-i esimest, 1995. aastal välja antud kaversinglit Dr. Albani hitist “It’s My Life” mängiti kogu Euroopas, tõstis pundi muusikaedetabelite tippu alles 1997. aasta megahitt “Encore Une Fois”.

Ühtlasi on Sash! tuntud oma remiksidega. Nii on Sash! üle kümne tegutsemisaasta jooksul koostööd teinud mitme tuntud artistiga. Teiste hulgas on Sash!-ilt remikse tellinud elektroonilise muusika guru Jean Michel Jarre, tänavu comeback’i tegev elektroonilise muusika üks lipulaevu OMD ja isegi järgmisel aastal Eestit väisav Austraalia popdiiva Kylie Minougue.

Sash! toodab endiselt oma muusikatki ja tänavu ilmus Lappessenil koos Dr. Albaniga album “Life is a Beach”.

Laupäeva öösel mängib Saksa muusikaprodutsent ja DJ Mirage’i lavalt ette nii oma tuntumad hitid kui esitab peolistele täispika DJ-seti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles