Multikultuuri läbikukkumine

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Miks türklased pole ära õppinud saksa keelt?” küsis kantsler Angela Merkel ja kuulutas ”multikulti” lõppenuks.
”Miks türklased pole ära õppinud saksa keelt?” küsis kantsler Angela Merkel ja kuulutas ”multikulti” lõppenuks. Foto: Reuters

Saksa kantsler Angela Merkel kuulutas läinud laupäeval, et multikultuuri ühiskond Saksamaal on läbi kukkunud. Euroopa lehtede kommentaatorid kirjutasid, et nii immigrandid kui võõrustavad ühiskonnad peavad lõimumiseks rohkem pingutama, muidu on võit paremäärmuslaste päralt.

Slovakkia vasakkallakuga Pravda kirjutas, et osa immigrantidest on nõutud kui kvalifitseeritud töötajad, teised on koorem sotsiaalsüsteemile. Sisserändajad toovad rikkalike traditsioonidega koos harjumusi, mis tekitavad usaldamatust. Seetõttu on nad nii probleemide allikas kui lahendus. Kui poliitikud ei suuda vastata ühiskonna immigrandihirmule kartusest saada rassisti silti, tehakse sellega teene tegelikele rassistidele.

Oma kommentaariga, et multikultuur on läbi kukkunud, algatas Merkel debati, millest slovakid ei või kõrvale jääda, kuigi immigrantidega on siiani vähe kogemusi.

Lõimimiseks napib raha

Briti liberaalne The Independent nägi Merkeli avalduse taga Euroopa-ülest suundumust, kus Saksamaa liitub Prantsusmaa, Belgia, Hollandi ning väiksemal määral Ühendkuningriigiga, seades küsimuse alla nende riikide valitsuste aastate eest juurutatud multikultuurilise lähenemise.

Briti leht tõdes, et pingutusi peavad tegema nii immigrandid kui neid vastu võtvad riigid ja selleks kulub raha (keeleõppeks, koolituseks, peavarjuks) ning seda ajal, kui raha niigi napib.

Hollandi päevaleht Trouw pidas lõimumisdebatis võtmeküsimuseks sotsiaalseid väärtusi.

Kui palju immigrante vajame, milliseid nõudeid peavad nad täitma ja kas on mingeid väärtusi, millest ei saa loobuda? Kas siseränne võib luua täielikult muutunud väärtustega ühiskonna? Kas on asendamatuid väärtusi, mis on kohustuslikud kõigile, kes tahavad riigis elada?

Immigratsioon põhjustab ebaturvalisust ja seetõttu tuleb neist asjust rääkida.

Poola päevaleht Dziennik Gazeta Prawna võrdles sisserändajate lõimumist USAs ja Saksamaal. Vaatamata karmimatele tingimustele, on immigrandid USAs edukamalt ühiskonda sulandunud kui Saksamaal. USAs kohtleb sotsiaalteenistus neid väga halvasti, Saksamaal eriti hästi. Ameerikas pole haridus midagi erilist ja ülikoolid nõuavad peale selle õppemaksu.

USAs on lõimimine julm, Saksamaal ülileebe. Tulemus: sakslased on integratsioonis vähem edukad kui ameeriklased.

Välismaalasi on vaja

”Multikulti”, kontseptsioon, et ”me elame üksteise kõrval ja oleme selle üle õnnelikud”, ei toimi, väitis Angela Merkel Potsdamis kohtumisel oma konservatiivse Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) noorliikmetega, edastas uudisteagentuur BNS.

CDU Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) liider Horst Seehofer ütles reedel samal üritusel, et kaks konservatiivset erakonda panustavad saksa kultuurile ja on multikultuurse ühiskonna vastu.

Hoiatades immigratsiooni eest, mis koormab Saksamaa sotsiaalsüsteemi, lausus Merkel, et riik vajab majanduskasvu tempo säilitamiseks välisriikide spetsialiste.

Saksamaa kaubandus- ja tööstuskoja juht Hans Heinrich Driftmann on varem öelnud, et Saksamaa vajab hädasti umbes 400 000 inseneri ja oskustöölist.

Saksa valitsus loodab kergendada kuni 300 000 sisserändajal oma kutseoskuste kasutamist, surudes läbi eelnõu nende kvalifikatsiooni tunnustamise kohta.

Haridusminister Annette Schavan kavatseb detsembris tuua valitsuse ette eelnõu, mis kiirendaks immigrantide kutseoskuste kontrolli ja heakskiitmist Saksa võimude poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles