Ülejõe raamatukogu on jälle lahti

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülejõe haruraamatukoguhoidjal Ilme Philipsil tuli esimesi lugemishuvilisi teenindada kohe pärast uste avamist.
Ülejõe haruraamatukoguhoidjal Ilme Philipsil tuli esimesi lugemishuvilisi teenindada kohe pärast uste avamist. Foto: Ants Liigus

Lugemishuvilistele avas eile taas uksed Pärnu Ülejõe haruraamatukogu, mis remondiks suleti 17. juunil.

Varasemaga võrreldes on Jannseni 39 asuvas harukogus raamatuid kuus korda vähem. Kuid raamatukogutöötajate kinnitusel korvab arvulise kaotuse kogu sisu.

“Meie raamatukogus on praegu 5000 köidet ja enam-vähem niisama palju on eri raamatuid,” tunnistas Ülejõe haruraamatukogu hoidja Ilme Philips.

Raamatud jagati koolidele

“Põhiline kahanemine tuli kooli kohustusliku kirjanduse arvelt, mille lahkelt jagasime Pärnu koolide raamatukogudesse,” selgitas Pärnu keskraamatukogu arendusjuht Heinike Sinijärv, tuues näiteks Pärnu vabakooli, mille raamatukogule pandigi alus suvel Ülejõe kogust eemaldatud köidetega. “Teine kool, kust meile raamatute järele tuldi ja neid rohkem välja valiti, on Vanalinna põhikool. Osa raamatuid rändas keskraamatukogu hoidlasse.”

Raamatukogus on kõik raamatud avariiulil ja kirjandushuvilised saavad liikuda riiulite vahel ja endale meelepärast otsides köiteid segamatult sirvida.

Peale tavapäraste teemavalikute on Ülejõel omaette riiulid eraldatud näiteks armastusromaanidele ja elulugudele.

“Võõrkeelseid raamatuid Ülejõe haruraamatukogus ei ole, sest venekeelseid lugejaid elab siinkandis vähe, samuti pole meil väikelaste kirjandust,” märkis Sinijärv.

Raamatukoguhoidjad tunnistasid, et igast nimetusest ainult ühe eksemplari omamine muudab mõne raamatu laenutamise tülikaks järjekorra tõttu. Seepärast saab huviline oma soovitud teose broneerida ja võimalusel selle kätte keskraamatukogust, kui seal on konkreetne raamat parajasti vaba.

“Raamatuid võib laenutada kolmeks nädalaks ja korraga kümme erinevat,” selgitas Philips. “Tagastamise tähtaega saab edasigi lükata, kuid kui raamatu suhtes on tekkinud suur lugemissoov, siis me seda ei tee, vaid palume nõutud köite tagastada.”

Ülejõe haruraamatukogus on avatud internetipunkt kolme arvutiga. Tellitud on kõik suuremad Eesti ajalehed ja 16 ajakirja. Neid saab kojugi laenutada, kuid ainult vanemaid numbreid. Ülevaatlik on Ülejõe haruraamatukogus populaarteadusliku ning teatme- ja huvialakirjanduse valik.

Raamatukogu elas raskused üle

Ülejõe raamatukogu remondi ja kolimise kulud kandis Pärnu keskraamatukogu.

Veel aastapäevad tagasi oli linnavalitsuses kõne all Ülejõe raamatukogu sulgemine, mis lugejate õnneks pidurdus avalikkuse vastuseisu tõttu.

Tippajal külastas Ülejõe harukogu 120–130 lugejat päevas. Eile olid esimesed raamatulaenutajad kohal kohe pärast uste avamist.

Ülejõe raamatukogu jääb avatuks tööpäeviti 11–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles