Mõrvatud Eesti sõjamehed jäidki tundmatuks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randivälja külast 70 aastat hiljem välja kaevatud eesti sõdurite säilmed maeti Tori kalmistul ühishauda kirstudesse, mille asetasid paika Kaitseliidu Pärnumaa maleva liikmed.
Randivälja külast 70 aastat hiljem välja kaevatud eesti sõdurite säilmed maeti Tori kalmistul ühishauda kirstudesse, mille asetasid paika Kaitseliidu Pärnumaa maleva liikmed. Foto: Urmas Luik

Kuus sõjaväerohelise katteriidega väikest kirstu täitsid eile Toris Eesti sõjameeste mälestuskiriku altari esise, et saada sängitatud kalmistule sümboolsel päeval, 10. detsembril kui rahvusvahelisel inimõiguste päeval.

Neis kirstudes lebavad kuue tundmatu Eesti sõduri säilmed, mis kaevati välja läinud aasta suvel Tori vallas Randivälja külas. Ajendiks Randivälja külaseltsi käsutusse jõudnud Paul Raudsepa käsikirjaline meenutus, mis tema surma järel ilmus raamatuna “Pulma Pauli pajatused 1924–1958”.

Üks seik meenutab 23. septembrit 1944 ja tekitas kohalikes suurt huvi. See on kirjeldus, kuidas Pulma talu elutoas istujad arutasid, mis elust saama hakkab, ja nägid aknast lähenevat sõjaväekolonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles