Politsei hoiatab: suitsetamine on kahjulik teie rahakoti tervisele

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piir seadusliku ja ebaseadusliku vahel on õhuke: teinekord on selleks klaassein.
Piir seadusliku ja ebaseadusliku vahel on õhuke: teinekord on selleks klaassein. Foto: Ants Liigus

Suitsetajaid ähvardab südame-veresoonkonna haiguste kõrval kopsakas rahatrahv, juhul kui nad oma ohtlikku hobi vales kohas harrastavad. Näiteks bussiootekojas. Nädalapäevad tagasi kirjutati tundmatuks jäänud Pärnu neiule selle eest 600kroonine trahv.

Too tütarlaps oli seitsmes, kes Pärnus tänavu bussiootekojas suitsetamise eest vastutusele võetud. Trahv sellise rikkumise eest ulatub 180 kroonist 1200 kroonini.

“Kindlasti ei ole kõnealune säte (suitsetamise keelamine bussiootekojas) seadusega reguleeritud selleks, et muidu ei ole politseil tööd,” märkis Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitsei juht Nurmely Mitrahovitš. Eelkõige on eesmärk see, et kõrvalseisvate isikute tervist ei rikutaks ja nad ennast ebamugavalt ei tunneks.

Tänaval võib tossata

Peale ootekoja keelab tubakaseaduse 29. paragrahv suitsetamise paarikümnes kohas, näiteks korterelamu koridoris, trepikojas ja korterelamu muus üldkasutatavas ruumis, samuti koolieelse lasteasutuse, põhikooli, gümnaasiumi, kutseõppeasutuse, huvikooli, avatud noortekeskuse või noorte püsi- ja projektlaagri ruumides ning nende piiratud maa-alal.

Ent mitte tänaval, nagu paljud inimesed Mitrahovitši sõnutsi ekslikult arvavad. Samuti on väär arusaam, et tänaval tohib suitsetada vaid juhul, kui läheduses asub prügikast. Seadusesse sellist piirangut kirjutatud ei ole.

“See tähendab, et kui täisealine isik jalutab tänaval, on tal õigus teha suitsu. Kuid kindlasti peab ta vaatama, et suitsukoni maha ei loobiks,” kinnitas Mitrahovitš. Lisades, et sellest lähtudes tohib suitseda bussiootekoja kõrvalgi. Kui inimene on vähemalt 18aastane.

Alaealisel on vastavalt tubakaseaduse 27. paragrahvile tubakatoodete tarvitamine igal juhul keelatud. Ei ole oluline, kas ta teeb seda tänaval, bussiootekojas või selle taga – seadust rikub ta igal juhul. Trahvi võib alaealisele tubakaseaduse rikkumise eest määrata 180–600 krooni.   

Eesmärk on mõjutada

1. jaanuarist 2010 kuni tänaseni on politsei Pärnu linnas karistanud tubakaseaduse 29. paragrahvi rikkumise eest 27 isikut. Valdavalt kooli territooriumil suitsetamise pärast.
Mitrahovitši väitel tuleb mõista, et rahatrahvi määramisel arvestab kohtuväline menetleja just konkreetse juhtumi ja õigusrikkujaga seotud asjaolusid. Nii kergendavaid kui raskendavaid. Mistõttu ühe ja sama teo toime pannud inimesed võivad saada eri karistuse.

Samuti on seadus andnud politseile võimaluse piirduda hoiatusega, mis fikseeritakse küll kirjalikult, ent rahatrahvi sellele ei järgne. “Peamine eesmärk on mõjutada inimest tulevikus hoiduma süütegude toimepanemisest,” selgitas Mitrahovitš.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles