Nurmely Mitrahovitš: Internet, kas lõks või vabadus?

, Pärnu noorsoopolitsei juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurmely Mitrahovitš.
Nurmely Mitrahovitš. Foto: PP

Ei ole vist kellelegi uudis, et Eestit tuntakse mujal maailmas e-riigina, kus kõik käib interneti vahendusel, alustades e-poes ostlemisest ja lõpetades valimistel hääletamisega. Seda väidet toetavad nii kodumaised kui rahvusvahelised uuringud, mis näitavad, et üle poole Eesti elanikest kasutab internetti iga päev, sealhulgas 93 protsenti noortest kõikvõimalikul moel.

Pärnu politseijaoskonna poole on viimastel aastatel pöördunud järjest enam noori põhjusel, et nende kohta on kas Youtube’i või rate.ee-sse pandud üles häirivaid ja solvavaid pilte, jutte ja videoid.

Enamasti ilmnevad sellised probleemid seetõttu, et internetikasutajad ei tea, kuidas ennast kübermaailmas kaitsta. Vaid pool neist teab, mida teha omale ebameeldivas olukorras, mis veebis liikudes võib ette tulla. Enamasti arvavadki noored, et internetis jäävad nad anonüümseks, ja see annab neile julguse teha asju, mida igapäevaelus ei tehta. Seda nii neile, kes niisama soovivad ennast näidata ja suhelda, kui neile, kellel kuritegelikud mõtted peas või kes soovivad teiste kulul “nalja” teha.

Näiteks kui õpilaste käest küsida, kas nad kleebiksid koolimaja seina peale endast poolpalja foto, vastaks enamik: “Ei.” Samal ajal laevad noored endast internetikeskkonda üles väga paljastavaid pilte. Oskamata arvata seda, et internetist on neid võimalik salvestada ja viie aasta pärastki leiab keegi need üles.

Tõstmaks noorte teadlikkust interneti ohtude suhtes, korraldasid Pärnumaa noorsoopolitseinikud sel aastal projekti “Turvaliselt internetis”. 4.-9. klasside õpilastele mõeldud loengutes räägiti küberkiusamisest ja interneti vahendusel toimepandavatest süütegudest. Anti juhiseid, kuidas tuleks käituda, sattudes küberkiusamise ohvriks. Projektis osales pea 1000 õpilast.

Projekti raames toimus joonistuste ja juttude konkurss teemal “Ohtlik internetimaailm”. Võistlustöödest valiti parim joonistus, mida kasutatakse 2011. aasta seinakalendri valmistamisel. Oma panuse projekti õnnestumisse andis Pärnus tegutsev IT Haldus OÜ, mis pani parimatele joonistajatele välja auhinnad.

Väga oluline on, et lapsevanemad pööraksid tähelepanu sellele, mida nende laps arvutis teeb. Vanemate huvi ja teadlikkus võib aidata ära hoida kurbi tagajärgi. Probleemide ilmnemisel või küsimuste tekkimisel palume teil kindlasti võtta ühendust politseiga, et kiiresti leida lahendus ebameeldivale situatsioonile.

Noored suhtusid loengutesse väga positiivselt ja sellepärast jätkavad noorsoopolitseinikud sama projekti järgmisel aastal, pidades loenguid nendes Pärnumaa koolides, kuhu sel aastal ei jõutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles