Taksojuhi arvatavad tapjad sattusid politsei huviorbiiti juba kolm nädalat tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksojuhi mõrvas süüdistatav Filip-Artur Hiienurm.
Taksojuhi mõrvas süüdistatav Filip-Artur Hiienurm. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Pühapäeval Sindi külje all Pulli külas 65aastase taksojuhi Lembitu mõrvanud ja röövitud autoga Leedus Panevėžyse lähedal tabatud 18aastane Benjamin ja 20aastane Filip-Artur sattusid politsei huviorbiiti juba paar nädalat tagasi, kui nende autost leiti varastatud numbrimärgid, relvamaketid ja näomaskid.

Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Kütt kinnitas, et taksojuhi tapmises kahtlustatavad mehed on tõesti samad, kelle politsei 14. jaanuari öösel Häädemeeste vallas kinni pidas.

"Politseinikud pidasid meeste auto kinni, sest numbrite kontrollimisel tuvastati, et autol on küljes teise sõiduki numbrimärgid. Meeste Fordi kontrollimisel leidsid politseinikud veel ühed numbrimärgid, mis olid samal ööl Pärnus Papiniidu tänaval sõidukilt varastatud," ütles Kütt.

Politsei alustas juhtunu kohta menetlust ja kohus karistas autot juhtinud Benjamini liiklusrikkumise eest 15päevase arestiga. Samal ajal jätkus menetlus numbrimärkide varguse osas.

Politsei oli autost leidnud kolm relvamaketti ja näomaskid, mille omamine ei ole keelatud, kuid mis oli politsei jaoks ohumärk. Kuna mõlemad kinnipeetud mehed on Eesti kodanikud, aga elavad Suurbritannias, võttis politsei ühendust Europoliga.

Küti sõnade järgi näitas välismaa kolleegide info, et kuigi mehed on Inglismaal kandnud karistust röövimise eest, ei seostata neid Eestis ja Euroopas ühegi kuriteoga.

Kuna Benjamini 15päevane arest lõppes, ei olnud seaduslikku alust meest kauem kinni pidada ja ta vabanes arestimajast eelmisel reedel.

Ülejärgmisel päeval kell 23.10 sai politsei teate, et Pärnumaal on taksojuhilt röövitud sõiduk Mercedes-Benz ja seda juhtinud 65aastase mehega ei ole õnnestunud ühendust saada. Esialgsetel andmetel pidi taksojuht õhtul sõitma Pärnumaale Pulli külla. Politsei tegi kindlaks, et auto oli umbes tund enne 112 kõnet Eestist Ikla kaudu lahkunud.

Meeste tabamiseks võttis politsei kohe ühendust kolleegidega Lätis ja Leedus, et sõiduki asukoht kindlaks teha. Kella kolme ajal öösel peatasid Leedu politseinikud kirjeldusele vastava takso ja informeerisid Eesti politseid, et sõidukis on kaks noort meest, kuid mitte kadunuks jäänud taksojuhti. Samal ajal jätkati Pärnumaal otsinguid, lootes teda elusana leida. 1. veebruari hommikupoolikul leidis patrull Pulli külast mehe surnukeha.

Foto: Ardi Truija

Leedus kinni peetud Eesti kodakondsusega mehed viibivad vahi all. "Kuigi Eesti politseinikel ei ole olnud võimalik kuulata üle kumbagi Leedus kinni peetud noormeest, oleme teinud aktiivselt tööd sündmuskohalt tõendite kogumiseks ja meeste päevase teekonna kindlaks tegemiseks. Samuti oleme kontaktis Leedu kolleegidega, et korraldada meeste Eestile üleandmine," ütles Kütt.

Seoses selle juhtumiga palub politsei kõigil, kes on pildil kujutatud mehi näinud, omavad infot nende viimase aja tegevuse kohta Eestis või on olnud nendega kontaktis, anda sellest teada telefonil 5341 7688 või 612 3000. Samuti palutakse ühendust võtta inimestel, kel on meeste suhtes pretensioone.

Teadaolevalt kolisid Benjamin ja Filip-Artur juba aastaid tagasi Suurbritanniasse, kus elasid nende ema ja vennad. Enne seda elasid nad Jõgevamaal vanaisa juures. Eestis elamise ajast võib ajalehest Vooremaa leida mitu Benjamini kirjatükki sellest, millisena näevad lapsed Jõgeva linna ja milline on tema unistuste auto.

"Meie kodulinnas meeldib mulle meie kool ja Puiestee tänav. Mulle ei meeldi vanad ja põlenud majad. Mina tahaksin, et meie kodulinn oleks tulevikus ilma nendeta. Ja bussijaam võiks olla ilus," kirjutas umbes kümneaastane Benjamin kaheksa aastat tagasi Vooremaa veergudel.

Samuti kirjutas Benjamin oma unistuste autost. "Minu lemmikauto on reaktiivkelk. See näeb välja nagu kelk, aga tal on rattad all. See auto on kaks meetrit pikk ja kaalub ainult  veidi üle 125 kg. Selle autoga on linnas sõitmine keelatud. Auto on väga kiire tänu taga paiknevatele rakettidele. Selle autoga saab arendada kiirust üle 400 km/h. Masin on loodud siledal teel sõitmiseks. Autos tuleb lamada selili, sest istudes võib tasakaalu kaotada. Kui sellise kelguga tasakaalu kaotad, võid saada raskeid vigastusi. Kuna see auto ei ole ohutu, siis sellepärast ei võigi temaga linnas sõita. Ma tahaksin, et selliste autodega tulevikus sõidetaks," kirjutas ta kohalikule lehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles