Narva töötute saatus läks pärnakatele hinge

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikud aitasid Pärnus autodesse laadida 180 toidupakki töötutele narvakatele.
Vabatahtlikud aitasid Pärnus autodesse laadida 180 toidupakki töötutele narvakatele. Foto: Ants Liigus

Eile startisid Pärnu Shalomi abikeskusest Narva poole maast laeni toidupakkidega koormatud väikebuss ja mõni sõiduauto, et viia pühaderõõmu Narva tekstiilivabrikus töö kaotanud inimestele.

“Tervitage siis narvakaid!” soovisid teelesaatjad Shalomi vabatahtlikele ja Lõpe Hea Sõnumi vennaskonna meestele, kes viimased pakid autodesse mahutasid, et need õhtul tänuüritusel abivajajatele jagada.

Abiprojekt kannab nime “Toit Narva” ja koos toidupakkidega saatis Narva rahvale läkituse Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Mittetulundusühingust heategevusorganisatsioon Shalom on Rootsi koostööpartnerite toel ja Pärnu vabatahtlike abil Pärnus tegutsenud ligi 17 aastat.

Shalomi abikeskuse töötajad on Narva kogukonnaga olnud sõprussuhetes juba pea aasta. Tutvutud on Ida-Virumaa elukorralduse, töötute abistamise, supiköökide ja rehabilitatsioonikeskustega, sellepärast sooviti jõulude eel sõbralikku toetust jagada just tekstiilivabrikus tööta jäänutele.

Shalomi abikeskuse juhataja Anne Aas tõdes, et inimesed tulid abiaktsiooniga kenasti kaasa. Mõne nädalaga koguti nii eraisikute kui organisatsioonide abiga 28 000 krooni annetusi, peale selle toitu suhkrupakkidest alates kodus valmistatud mooside-mahladeni.

Annetajaid oli umbes 80, nende hulgas organisatsioone. Nii näiteks jagasid mitme Pärnu kooli lapsed abiaktsiooni flaiereid ja perede toel koguti hulk toiduaineid.

“Meie koolis viis iga laps flaieri koju,” rääkis Pärnu Raeküla gümnaasiumi huvijuht Riita Tõniste. “Osaleti päris kenasti, ei oska öelda, kui palju vanemad toitu otse Shalomi kohale viisid, aga osa annetusi toodi kooli: moose, kurgi- ja kõrvitsapurke, mahla, kuivaineid.”

Annetuste eest osteti nii tavalisi toiduaineid kui “pidulikumat” toitu ja maiustusi. Shalomi vabatahtlike valmistatud riidest kinkekottidesse jagati jahu, ketšupit, majoneesi, õli, konserve, suhkrut, kondenspiima, küpsiseid ja palju muud. Kui aktsiooni algatades loodeti kokku saada 100 pakki, siis eile laoti autodesse 180 toidupakki.

“Meil läks vahepeal juba lugemine natuke sassi,” tunnistas Aas rahulolevalt kastivirna vaadates. “Igatahes pakid said head ja annetajaid oli palju. Mitu inimest rääkis, et neil on Narvaga erilised sidemed: kes on kunagi ise sealses manufaktuuris töötanud, kellel Narvast pärit vanemad või vanavanemad. Selle piirkonna saatus puudutas paljusid inimesi rahvusest sõltumata.”

Pärnumaalaste abiga kokku pandud pakid jagatakse abivajajatele ühe Narva koguduse tänuõhtul, kuhu on kutsutud üle 150 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles