Toomas Alatalu: Vigu teinud kamandavad edasi

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Suhted Euroopa Liidu liikmesriikide vahel on teravnenud seetõttu, et mõnel lubatakse pidevalt eksida. Mäletatavasti valmistus ülemkogu 7. märtsil heaks kiitma oma esimehe Donald Tuski ja teda Türgi visiidil saatnud eurovolinike kokkulepet Türgi valitsusega pagulaste asjus. Koosistumise käigus ilmnes, et Türgi peaminister oli öösel sõlminud hoopis teistsuguse lepingu Hollandi peaministri Mark Rutte ja Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Aluseks võetigi see teine leping. Kui Rutte on ühtaegu ELi eesistuja, siis Merkelil ehk Saksamaal pole praegu ühtegi juhirolli ELis. Mõistagi ei vaidlusta keegi majanduslikult võimsa suurriigi Saksamaa juhtivat osa ELis, ent otsused peaksid sündima nii, et keegi ei kahtleks nende demokraatlikkuses ja et protseduurireeglidki oleks täidetud.

Viimasel ajal on korduvalt viidatud sellele, et kui Ida-Euroopa riigid ei kuuletu suurriikide tahtele, hakatakse kärpima nende tõuketoetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles