Jaanus Männik: Õigusest ja õiglusest haldusreformis

Jaanus Männik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Männik
Jaanus Männik Foto: PP

Kaheksa valda, pool Tartumaalt, on tellinud analüüsi haldusreformi seaduse (HRS) põhiseaduspärasuse kohta, pöördumaks vajadusel riigikohtusse. Samm on igati toetamist vääriv, nelja-aastase justiitsministri kogemusega õigusprofessori Paul Varuli büroo analüüsijana on hea valik.

Söandan ennustada, et seaduse sundliitmise peatükk on kindel koht, millega kohtusse minna. Põhiseaduse (PS) §158 keelab nagu Euroopa kohaliku omavalitsuse hartagi kohaliku omavalitsuse üksuste piiride muutmise vastavate omavalitsuste arvamust ära kuulamata.

Enesekindel keskvõim tõlgendab seda sätet tavaliselt, et kuulamine kuulamiseks, see ei pea tähendama kuulmist-kuuletumist, valdades ollakse ju rumalad ja kolklikud. Õiguspärane pole ka vabatahtlikult liitunutele veel kellegi sundliitmine, pealegi liitumistoetuseta. Ja kindlasti pole sunnimeetodi rakenduskiirus õiguspärane. Seniste liitunute kogemused (näiteks Saue vald) näitavad, et normaalne on kahe aastaga liitumislepinguni jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles