Vaidlus käib Tori hobuse ilu ja tõupuhtuse üle

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori hobusekasvanduse juhataja Imre Sams tõi talliõuele täku Praosti ja ratsasportlane Sandra Prez mära Linoldy, et näidata universaalset tüüpi Tori hobuseid.
Tori hobusekasvanduse juhataja Imre Sams tõi talliõuele täku Praosti ja ratsasportlane Sandra Prez mära Linoldy, et näidata universaalset tüüpi Tori hobuseid. Foto: Ants Liigus

Valgamaal Puka vallas Kuigatsi külas Hargo talus 27 hobust pidav Ute Wohlrab on Saksamaa juurtega, ent Eesti loodusesse kiindunud naine, kes on hakanud rääkima Tori hobuste valest aretamisest ja kuulsa hobutõu hävimisohust.

Hargo talu saksakeelsel kodulehel on kättesaadav eestikeelne videoklipp, milles taluperenaine Wohlrab heidab Eesti hobusekasvatajatele ja Tori tõu puhtuse eest seisma pandud institutsioonidele, nagu põllumajandusministeeriumile, veterinaar- ja toiduametile ja Eesti hobusekasvatajate seltsile (EHS), teravas toonis ette Tori hobusetõu hävitamist vale ristamise ja väärate aretuseesmärkidega.

“Tori hobusega on lood katastroofilised ja mitte keegi ei viitsi ega taha midagi ette võtta,” sõnab Wohlrab ja lisab, et tema meelest tahetakse vana raske Tori hobune meelega populatsioonist välja süüa.

“Minu arusaamine on, et nad kasutavad sporthobuste aretamisel Tori hobuse nime alatult ära,” süüdistab sakslanna. “Kui mulle Eesti hobusekasvatajate seltsi esindajad ütlevad, et vaadake, see on kõige puhtam ja ilusam Tori hobune, ideaal, aga mina vaatan looma põlvnemist: kolmveerand Hannoveri, kaheksandik täisverelist hobust, siis … Kus see Tori ideaal siin on?”

Oma ja üldine ettekujutus

Wohlrabil on Tori hobuse ilust ja tõupuhtusest oma ettekujutus, mille järgi ta hindab puhtatõulisteks Tõri hobusteks ainult 100–120 looma. Kui Wohlrabil on õigus, on lood Tori tõuga hullemast hullemad.

Samal ajal on Wolhrabi süüdistatud EHS koostanud ja põllumajandusministeerium ning veterinaar- ja toiduamet heaks kiitnud Tori hobuse aretus- ja säilitusprogrammid aastateks 2010–2020, kust nähtub, et 2010. aastal oli Tori hobuse populatsioonis siiski 1376 tõulooma ja kümne lähiaastaga loodetakse nende arvu tuntavalt tõsta. Ainuüksi säilitusprogrammi kavandatakse võtta üle 1000 looma praeguse 740 asemel.

Tori tõugu on ammu ristatud

EHSi tegevjuht Krista Sepp, kellel erinevalt Wohlrabist on loomakasvataja eriharidus, nõustub, et Tori hobuse hetkeseis pole elujõu poolest kiita, aga mitte halbade tõuomaduste, vaid mullu ilmale tulnud varssade väikese arvu tõttu.

“Mullu sündis ainult 72 Tori tõugu varssa varasemate aastate 100–115 asemel,” nendib Sepp. “Kusjuures tervelt 12 neist sündis Tori kasvanduses.”

Samal ajal märgib Sepp, et Wohlrabi hinnatud raskem hobusetüüp kuulub Tori tõuhobuste sekka ja sellele vastav aretussuund pole tõusiseselt sugugi keelatud.

Tori hobusekasvanduse juhataja Imre Sams on Wohlrabi suhtes kriitilisem, öeldes, et sakslanna on asunud kaitsma 1970. aastatel välja kujunenud nõndanimetatud Tori tõugu kolhoosihobuse tüüpi, mis on universaalse aretussuuna esindajast rohmakam.

Paljud Tori hobuse kasvatajad aga eelistavad just sportlikumat, kergemat hobuse kehatüüpi.

Sepp ja Sams rõhutavad, et universaalne tõutüüp oli eesmärgiks Tori hobuste esimeseski aretusprogrammis, mis kinnitati 1920. aastatel ja pidi muu hulgas varustama sõjaväeosi ratsahobustega.

“Seega pole sportlikuma tüübi aretamises midagi uut,” tõdeb Sepp. “Pealegi on tänapäeval nõudmine just kergemat tüüpi hobuste järele, sealjuures hoburakendispordi, mitte ainult ratsahobuste järele.”

Tori tõu kujundamise ajaloost on teada täkk Hetman, kelle isa oli Norfolki roadster ja ema Inglise hunter. Samuti Eesti tõugu täkk Vapsikas.

“Nende kaheta pole alustatud ühtegi Tori tõu peamist aretusliini ja nende mõju on jõudnud tänapäeva,” räägib Sepp.

Veel on Tori hobuse aretuses kasutatud Tori puhtatõuliste kõrval Anglo-Normanni ja Inglise täisverelisi hobuseid, trakeene, Holsteini ja Hannoveri tõugu loomi, mistõttu Tori tõugu võib pidada pikaajalise uudikristamise teel saadud hobusetõuks.



Tori hobune

Vastavalt kehtivale põllumajandusloomade aretuse seadusele võib Tori hobuse aretuses kasutada ainult puhasaretust. Lubatud on mõõdukas sugulusaretus.

Tori tõug baseerub 1856. aastal asutatud Tori hobusekasvanduse ja 20. sajandi alguseks välja kujunenud Tori hobusetõust pärinevate soojavereliste hobuste populatsioonil, kus erinevatel aegadel on suuremat geneetilist mõju avaldanud mitmed aretusse haaratud hobutõud. Sealjuures eesti hobune.

Tori hobuse aretusprogramm ja säilitusprogramm 2010–2020

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles