Kuidas pikendada naistepäevakimbu eluiga

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Loodetavasti rõõmustavad enamikku naistest praegu kodus vaasis või potis lilleõied, millest mõni küll juba nupu longu lasknud. Nii tasub kõrva taha panna nippe, kuidas pikendada lillede eluiga.

Üldjuhul soovitatakse lilli hoida jahedas kohas, kus päike neile otse peale ei paista, iga päev vett vahetada ja vart tagasi lõigata, kasutades selleks kääride asemel nuga.

Kindlasti tuleb eemaldada kõik lehed, mis vaasis vette ulatuksid. Hea on vette lisada lillepoodides müüdavaid spetsiaalseid aineid, mis hoiavad lille kauem ilusana.

Tulbi- ja nartsissivarred tuleb lõigata risti ja asetada jahedasse vette, mida vaasis napilt. Seevastu kõva varrega roos ja nelk tahavad diagonaallõiget ja leiget vett.

Rahva seas on levinud palju nippe, kuidas lõikelillede eluiga pikendada. Eri portaalidest-foorumitest nopitud nõuanded soovitavad toita lõikelilli suhkruveega (teelusikatäis suhkrut poole liitri vee kohta), panna vaasi tüki vasktraati, aspiriinitableti, Sprite’i, puusöetükikesi, hõbemündi või männi- ja kuuseoksi.

Tulpide longuvajumisel aitab, kui lisada vette lusikatäis kartulitärklist. Nelkide eluiga pikendab Sprite, roosidel, nelkidel ja krüsanteemidel aga aspiriin. Roosidele on parem kasutada keedetud või seista lastud vett. Tulpidel ja liiliatel võib õiteilu kaua jätkumiseks eemaldada tolmukad.

Vaasi lauale sättides pidage meeles, et lõikelilli ei tohi hoida küpsete puuviljade läheduses, sest nendest eralduv etüleen soodustab õite närtsimist.

Menukad on potililled: roosid, nartsissid, hüatsindid, tulbid. Neidki tuleb hoida jahedamas paigas. Pärast õitsemist ei tasu taime ära visata, sest selle võib edukalt aeda istutada.

Sibullillede lehed närtsivad peagi, sibulad aga maksab alles hoida ja sügisel aeda istutada.

Taas on moes alpikannid, mida paraku on väga raske ilusana hoida. See taim tahab jahedat kasvukohta ja kindlasti tuleb teda kasta alt, soovitavalt vihma- või lumesulamisveega. Alustassile jäänud vee peab ära valama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles