Lindude pidamise piirangud teevad peavalu mahetalunikele

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rummu talu vutimunad.
Rummu talu vutimunad. Foto: Mailiis Ollino

Euroopas leviva linnugripi tõttu kehtestab veterinaar- ja toiduamet (VTA) tänasest nõuded, mille järgi kodulinde tuleb pidada siseruumides, kui see pole võimalik, peab linde hoidma aiaga ümbritsetud ja võrguga piiratud alal. See otsus teeb omajagu muret Pärnumaa linnukasvatajaist mahetalunikele.

Eero Kurm ettevõttest FIE Margot Saare-Kurm ütles, et neil on niikuinii kanad kinni ja kedagi nad lindude juurde ei lase. “Kõikvõimalikud lindude sissepääsu avad on suletud,” kinnitas Kurm, et nende talus jääb kõik vanaviisi. Ainuke asi, mida peab tegema, on maha panna jalanõude puhastamiseks mõeldud desomatt. FIE Margot Saare-Kurmile kuulub 1100 munakana.

Kui suuremates farmides elavad kodulinnud niikuinii sisetingimustes ja kodulindude väljaspidamise piirang neid suurt ei mõjuta, siis mahetaludega on lood teised. Toodangu “mahemunade” sildi all müümine eeldab lindude vabapidamist, mis tähendab seda, et kana peab saama õues käia ja kindlasti sööma mahetoitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles