Kooliõpilased kogusid küüditatute koolimälestusi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkursi noorimate osavõtjate juhendamise eest sai þüriilt kiita õpetaja Elve Tamvere. Tema õpilased jagasid esimeses vanuseastmes 1.-2. kohta ning olid ühtlasi ainsad osalejad oma kategoorias.
Konkursi noorimate osavõtjate juhendamise eest sai þüriilt kiita õpetaja Elve Tamvere. Tema õpilased jagasid esimeses vanuseastmes 1.-2. kohta ning olid ühtlasi ainsad osalejad oma kategoorias. Foto: Urmas Luik

Mullu kevadest 2010. aasta lõpuni kirjutasid kooliõpilased Eesti Memento liidule üles küüditatute koolimälestusi, mis mais ilmuvad raamatuna.

Memento juhatuse liikme ja projekti koordinaatori Rein Purje sõnutsi oli mälestuste kogumise näol tegemist võistlusega, mille eemärgiks ühel poolt talletada Eesti rahva möödanikku, teisalt suunata tänapäeva lapsi meie ajalugu mõtestama ja jäädvustama.

”Kõik tööd annavad oma panuse Eesti mälu kangasse, lühemad lõimelõngade, pikemad mustrilaiguna. Mälestusi hakatakse säilitama Eesti mälu instituudis ning küllap leiavad need edaspidi veel kasutust. Esialgu aga üritan kogu materjali kaante vahele saada ja osalejate, koolide ja raamatukogude kätte toimetada,” rääkis Purje.

Vanuseastmete kategooriate parimad on nüüd teada, neid õnnitletakse lehekuul.

Kõik võistlusel osalenud lapsed ühes juhendajatega ja õpilastega oma meenutusi jaganud saavad tänutäheks sellesama raamatu. Trükisesse jõuavad kõigi konkursil osalenud 72 õpilase kogutud 69 mälestust. Meenutuste kõrval ilmub raamatus palju võistlusele saadetud fotomaterjali.

Mälestusteraamatu tiraaþ jääb 1000 eksemplari ligi.

Töid hindas Memento juhatuse kinnitatud þürii, kuhu kuulusid haridus- ja teadus- ning siseministeeriumi, Eesti mälu instituudi ja Memento esindajad, kes hindasid saadetut anonüümsena. See tähendab, et tööde esitajad polnud þüriile teada.

Enim tuli konkursile töid Harjumaa koolidelt – 29. Ka Pärnumaa õpilaste osavõtt oli aktiivne, siit saadeti Mementole 16 tööd üheksast koolist.

Ülejäänud maakondade esindatus jäi Harju- ja Pärnumaaga võrreldes märksa tagasihoidlikumaks. Neist lähetati võistlusele paar kuni viis tööd, Jõgeva-, Lääne- ja Hiiumaalt aga ei ühtegi.

Esimeses vanuseastmes (3.-4. klass) olid ainsad osalejad Pärnu maakonnast: Andres Varner Libatse ja Iris Tamla Suigu lasteaiast-algkoolist (mõlema juhendaja Elve Tamvere).

Teises vanuseastmes (6.-7. klass) tuli teisele kohale Kilingi-Nõmme gümnaasiumi õpilane Jessica Tähiste (Ly Kuningas).

Kolmandas vanuseastmes (8.-9. klass) jagasid 4.-5. kohta võrdsete punktidega Are põhikooli õpilane Kristel Lusik (Elve Tamvere) ja Tartu Emajõe kooli õpilane Tarvo Roosma (Anne Griðan).

Neljandas vanuseastmes (10.-12. klass) Pärnumaale auhinnakohti ei tulnud.

Eraldi märgiti ära ja tõsteti esile viis tööd, mille puhul oli tegemist ühise ettevõtmisega. Teiste seas Are põhikooli õpilased Elina Rannas ja Ave Eisenschmidt (Elve Tamvere), Uulu põhikooli õpilased Käroly ja Gränty Reidla (Signe Reidla).

Pärnu maakonnast osales küüditatute koolimälestuste kogumisel nelja tööga Are põhikool, kolm tööd esitas Kilingi-Nõmme gümnaasium, kahega lõid kaasa Tihemetsa ja Tootsi põhikoolid. Ühe töö saatsid Koonga, Pärnu Kuninga tänava ja Uulu põhikool ning Libatse ja Suigu lasteaed-algkool.

Kokku laekus konkursile algkoolilastelt kaks, põhikooliealistelt 53 ja gümnasistidelt 14 tööd. Pikima loo maht oli 28 250 ja lühimal 3128 tähemärki.
Mälestusteraamatu tiraaž jääb 1000 eksemplari ligi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles