Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia pälvis Agu Leivits

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Leivits.
Agu Leivits. Foto: Ants Liigus

Keskkonnaminister Marko Pomerants andis täna looduskaitsekuud avades kauaaegsele loodusuurijale, -kaitsjale ja loomaökoloogile Agu Leivitsale üle Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia koos looduskaitse kuldmärgiga. Autasu suurus on 5000 eurot.

Palju Pärnumaalgi loodust uurinud kilinginõmmelase Leivitsa tegevus on rahvusvahelises mastaabis oluline: ta on pikka aega osalenud märgalade kaitset käsitleva Ramsari konventsiooni ja rändloomade konventsiooni töös. Samuti on ta Eesti punase raamatu koostamise koordinaator.

Eerik Kumari nimeline looduskaitsepreemia on elutööpreemia, millega tunnustatakse inimesi, kelle tegevus looduslike koosluste, haruldaste liikide ja looduse üksikobjektide kaitset korraldades ning looduskaitseteadmisi levitades on olnud tähelepanuväärne.

Ministri sõnutsi tunnustatakse Leivitsat preemiaga pikaajalise mitmekülgse tegevuse eest Eesti looduse uurimisel ja kaitsmisel.

"Ta on pühendanud aastaid Eesti soode haudelindude süstemaatilisele uurimisele, korraldanud lindude rände seiretööd linnujaamades, uurinud lindude pesitsusökoloogiat. Andnud suure panuse väärtuslike märgalade kaitse korraldamisse Eestis. Samuti on oluline Agu tegevus loodushariduses: ta on kirjutanud teadusartikleid, juhendanud linnuringe ja korraldanud soolindude uurimisekspeditsioone Eesti soodes," loetles Pomerants.

Aivar Ruukel
Aivar Ruukel Foto: Elmo Riig

Looduskaitsekuu avaüritusel sai tunnustuse osaliseks teinegi Pärnumaa mees. Hõbedase tammelehe märgi pälvis pärnakast loodusturismi edendaja ja Soomaa rahvuspargi loodusväärtuste tutvustaja Aivar Ruukel.

Hõbedase tammelehe said Ruukeli kõrval loodusajakirjanik ja kalatark Vladislav Koržets, loodusharidustöö edendaja ja taimemaailma populariseerija Urmas Laansoo, kahepaiksete uurija ja kaitsja Riinu Rannap ja Eesti-Soome looduskaitsealase koostöö pikaaegne eestvedaja Rauno Väisänen.

Eesti looduskaitsemärki antakse välja 2011. aastast. Selle märgiga tõstetakse esile neid, kellel teeneid looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel, looduskaitse edendamisel, arendamisel ja tutvustamisel nii üleriigilisel kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Tänavune looduskaitsekuu toimub juba 38. korda ja kestab 5. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles