Juhtkiri: Rikkalik valik

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tänane Pärnu Postimees pakub ülevaate inimestest, kellest keegi võib pärast sügisesi kohalikke valimisi saada uue, senisest suurema Pärnu linnapeaks. Kohalikud valimised tulevad 15. oktoobril ja kogemus on näidanud, et linnavalitsus pannakse ametisse enam-vähem kuu ajaga.

Praegusi kandidaate vaadates (see nimekiri ei pruugi olla lõplik) peab tunnistama: valik on rikkalik. Korralikku buffet’d on erakonnad-valimisliidud pakkunud varemgi, ent sellist taset kui tänavu pole veel nähtud.

Otsustage ise: kaks linnapea kogemusega kandidaati, üks minister ja pikaajalise riigikogu staažiga kandidaat, kolm maavanema minevikuga pürgijat, kellest kaks praegu riigikogus, ja üks linnavolikogu esimehe pagasiga meeriks soovija.

Praeguse seitsme vapra hulgas on kaks naist: soovolinik ei pruugi proportsiooniga veel rahule jääda, aga alles see oli, kui linnapeakandidaatide seast ei leidnud ühtki õrnema soo esindajat. Nii et olukord on paranenud.

Kandidaatide esinduslik valik kinnitab, et Pärnu meeri koht on kõrges hinnas.

Kandidaatide esinduslik valik kinnitab, et Pärnu meeri koht on kõrges hinnas. “Pärnu nimi kõlab,” tunnistas Pärnus sündinud-kasvanud Mart Helme. Pealegi sooviks iga poliitik oma karjäärikäiku lisada omavalitsuse esimese linnapea ameti.

Linnapeaks saamise üks eeldusi on kandidaadi taga seisva erakonna või valimisliidu edu kohalikel valimistel. Vaid kõige enam volikogus kohti saanule jääb õigus küsida meeritooli.

Praeguse seisuga pole põhjust kellelegi mäekõrgust edu ennustada. Pärnu kõik varasemad linnavalitsused on olnud koalitsioonid. Tallinn, kus Keskerakond on pikemat aega saanud segamatult, omatahtsi toimetada, on anomaalia.

Pärnu järgmisel linnapeal on tarvis oskust leida sõpru-liitlasi ja suutlikkust moodustada vastupidav, laia toetuspinnaga koalitsioon. Kandidaadid ilmutavad tugevat motivatsiooni ja see tuleb nende püüdlustele ainult kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles