Uulu õpetajad nõudsid vallavanemalt koolirahu

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallavanem Karel Tölp peab valima, kas alluda koolis käske jagavate vallavolikogu liikmete survele või vabastada oma koht.
Vallavanem Karel Tölp peab valima, kas alluda koolis käske jagavate vallavolikogu liikmete survele või vabastada oma koht. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Ligi poolsada Uulu põhikooli õpetajat, õpilast ja vallakodanikku korraldas eile Tahkuranna vallavalitsuse ees piketi, et nõuda vallavanemalt koolirahu.

Uulu põhikooli selle õppeaasta kõige olulisemaks probleemiks on olnud küsimus, kas 25 aastat kooli huvijuhina töötanud Anu Kersalu võib oma ametis jätkata. Vallavolikogu liige Alo Sinimäe, kelle elukaaslane koolis õpetab, on juba aastaid nii haridusministeeriumi kui vallavalitsuse tähelepanu pööranud asjaolule, et Kersalul on keskharidus.

Sügisel Uulu kooli direktoriks valitud Johan Kärp leidis, et inimesel võiks lasta aasta, mis tal pensionini on jäänud, rahus töötada. Sest kui täpne olla, jäi Kersalul kõrgkooli lõpetamisest puudu pool aastat ja ta on oma tööga hästi hakkama saanud.

See Sinimäed ei rahuldanud. Kuna ta on koos Enn Ojaveeriga kohalikus volikogus kaalukeeleks, hakati varakult nii koolijuhti kui vallavanem Karel Tölpi survestama.

Koolijuht jäi oma arvamuse juurde. Küll allus survele Tölp, kes 7. märtsil andis välja käskkirja, millega Kärbile öeldi tööleping kahe päeva pärast üles. Põhjuseks fakt, et koolijuht oli Kersalu vormistanud osalise tööajaga terviseõpetuse õpetajaks.

Kui vallavanema tähelepanu juhiti sellele, et vallandatu nimi on Johan, mitte Johannes Kärp, tegi vallavanem uue käskkirja, millega tühistati töölepingu ülesütlemine ja loeti eelnenu suuliseks hoiatuseks.

Uulu koolipere on jagunenud kaheks leeriks, kus ühel pool on neli ja teisel pool 17 inimest. Konflikti on üritatud lahendada maavanem Andres Metsoja juures, kuid direktori pakutud lahendusvariandid vallavanemale ei sobinud. Kuna ei volikogu liige ega vallavanem ei saa dikteerida, milliseid pedagooge koolijuht tööl hoiab, on Tölp valinud koolijuhi kiusamise tee.

“Vallajuht ei pea klaarima minema, kui üks õpetaja ütleb teisele, et sa oled loll,” rääkis piketil esinenud Tahkuranna vallavolikogu liige, aastatel 2006–2008 haridusministeeriumi kantslerina töötanud Sirje Jõgiste. “Uuele koolijuhile hakati kohe käske jagama, see on vallajuhi poolt ebaaus käitumine.”

Kärbi hinnangul võis Sinimäe vaen Kersalu vastu alguse saada huvijuhi ütlusest, et iga torujüri ei tule koolis asju korraldama. Kui vallavanem samamoodi jätkab, kaalub direktor õppeaasta lõppedes ametist lahkumist. Juba on koolist ära läinud Anu Kersalu vend Toomas Voll, kel õnnetuseks on samuti keskharidus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles