Torist leitud inimluud ootavad tagasimatmist

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori poe taga on näha arheoloogiliste välitööde ajal kaevatud süvendid kunagisel kihelkonnakalmistul.
Tori poe taga on näha arheoloogiliste välitööde ajal kaevatud süvendid kunagisel kihelkonnakalmistul. Foto: Gertrud Alatare

Tori poe juures seletab kohalikele Vaska, et tema oli põlvepikkune, kui siin 1963. aastal sovhoosile söökla vundamenti kaevati ja silikaadist müüre laoti ning keegi ei hoolinud maapõuest paljastunud inimluudest.

“Nõukogude ajal oli ju kõik p****i,” nendib Vaska, kellele onu olla rääkinud, et siia maeti Põhjasõja järel katkuepideemia ajal surnuid lausa lademeis ning kalmistu aleviku südames ulatub kaugemalegi, kui viimatised väljakaevamised näitasid.

Külamehe juttu kinnitab Tartu ülikooli arheoloogia kabineti tehnik Martin Malve, kes läinud suvel Tori A ja O poe plaanitud laienduse alal arheoloogilisi eeluuringuid tegi. Välitööde ajal kaevasid arheoloogid seitse kaevandit, millest viis on süvendatud loodusliku aluspinnani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles