Pärnu vangla endised juhid hakkavad asutuse ajalugu talletama

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu vangla.
Pärnu vangla. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Nelja aasta eest likvideeritud Pärnu vangla viimased juhid asutasid mittetulundusühingu, et talletada ülemöödunud sajandil rajatud vangla ajalugu.

Rain Annusvere oli Pärnu vangla viimane direktor. 2007. aasta 12. jaanuaril kustutas ta tuled ja keeras ukse lukku, sest kinnipeetavad olid juba eelmise aasta lõpus teistesse vanglatesse viidud. Sellest ajast seisavad hooned 5546ruutmeetrisel kinnistul tühjana, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Kinnistut on Riigi Kinnisvara AS püüdnud tulutult müüa, aga huvi selle vastu on väike. Võib-olla mängivad siin rolli kinnistule tellitud muinsuskaitse eritingimused, mille kohaselt tuleb säilitada kolm väärtuslikumat 1861. aastast pärinevat hoonet, osaliselt väärib säilitamist endine vanglamüür.

Praegu saab jõest umbes 300 meetri kaugusel asuva kinnistu kätte 243 000 euroga. Annusvere ja teine kunagine vanglatöötaja Margo Põbo asutasid mittetulundusühingu Status Libertatis, et koondada vanglaga seotud inimesi ja kinnipidamisasutuse ajalugu uurida.

"Praegune põhieesmärk on jäädvustada selle territooriumi ja hoonestiku ajalugu. Kui me teame, et 1861 on esimesed raamatupidamuslikud märked maha jäänud, siis ega me sellest ajast ja ka hilisemast ajast väga palju tea. Mina tean sellest vanglast 1997. aasta augustikuust, kui ma siia tulin ja kümme aastat sellel territooriumil leiba teenisin," rääkis Annusvere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles