Juhututtavalt telefoni välja petnud mees jääb kriminaalhooldaja järelevalve alla

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefoni Samsung Galaxy S7 Edge. Foto on illustreeriv.
Mobiiltelefoni Samsung Galaxy S7 Edge. Foto on illustreeriv. Foto: RICO DAVID/SIPA/RICO DAVID/SIPA

Pärnu maakohus mõistis täna süüdi 29aastase Toomase, kes tänavu kevadel lasi juhututtaval osta enda nimele järelmaksuga ligemale 700eurose mobiiltelefoni ja müüs selle kuu aega hiljem 300 euroga maha, maksmata tuttavale selle eest sentigi.

Kohus mõistis Toomase süüdi tema valduses oleva võõra vallasasja ebaseaduslikult enda kasuks pööramises isikuna, kes on varem toime pannud omastamise, ja määras karistuseks kuus kuud vangistust.

Toomas ei pea vangi minema, kui ei pane aastase katseaja jooksul toime tahtlikku kuritegu ja täidab kontrollnõudeid. Samuti peab Toomas hüvitama katseajal kannatanule tekitatud ligemale 700eurose kahju.

Varem kelmuse ja omastamise toime pannud Toomast süüdistati selles, et ta võttis 23. aprillil Pärnu linnas enda valdusesse Tele2 Pärnu esindusest järelmaksulepinguga ostetud mobiiltelefoni Samsung Galaxy S7 Edge, mille soetas talle kannatanu, väärtusega 698,88 eurot koos kõnekaardi numbriga.

Kannatanu ja süüdimõistetu tutvusid kuulutuse kaudu. Varem mõne korra kohtunud, rääkis Toomas kannatanule, et tal on vaja telefoni. Toomas palus tuttaval võtta järelmaksuga enda nimele telefon, lubades osamaksed ise iga kuu tasuda. Pooled suhtlesid aktiivselt, kannatanu uskus ja usaldas Toomast ning ostis mehele soovitud telefoni järelmaksuga.

Põhjuseks, miks ta ise järelmaksuga telefoni võtta ei saa, tõi Toomas, et plaanib osta korteri ja võtta auto liisingusse. Ajapikku kõned harvenesid ja igakuiseid osamakseid Toomas ei tasunud, vaid müüs 30. mail Tallinnas Ülemiste keskuses telefoni 300 euroga edasi.

Menetluse käigus selgus, et Toomas ütles kannatanule vale nime.

Kohus paneb inimestele südamele, et nad mõtleksid hoolega järele, enne kui sõlmivad lepingu teise või lausa võõra inimese kasuks, sest sellist usaldust võidakse kuritarvitada.

Toomaselt mõisteti välja sundraha ja kaitsja tasu kogusummas 825 eurot.

Kohus lahendas kriminaalasja kokkuleppemenetluse korras. Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles