Hangelindude vaatleja sumpab põlvini mudas

Karl Adami
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karl Adami

Detsember on küllaltki pime kuu ja päikesevalgust varjutavad pilved muudavad jõulukuu veel tuhmimaks. Leevendust sellele hämarusele toob mõnusalt kohev ja valge lumevaip, mis õrna valgust tagasi peegeldab. Enamgi: külatänaval kõrguvad lumehanged aitavad luua talve- ja jõulumeeleolu. Eriti põhjamaine tunne poeb põue siis, kui lumevaalude vahel askeldavad külalised kaugelt põhjast, olgu need urvalinnud, siidisabad või suisa kaugelt tulijad.

Ma olen südames talveinimene ega salga, et iga maha sadanud lumekirme mul meele rõõmsaks teeb (kui see just kesksuvel ei juhtu). Ühel detsembri­alguse hommikul vaatas akna eest kardinaid tõmmates otsa kena lumevaip, mis sest, et termomeetril tervitasid plusskraadid. See vaatepilt suisa sundis välja minema, sest mine tea, millal järgmine kord lund näeb.

Seadsin sammud üle krudiseva lume, mis kohati juba lirtsuma kippus. Üllataval kombel oli kummikusse tekkinud auk, mistõttu soojad sokid said tunda jahedat lombivett. Silmanurgast märkasin liuglevaid pasknääre ja üksikut ronka. Neist möödus kamp rohevinte ja salk heledaid linde, kelle lend oli kõike muud kui sirgjooneline ja sujuv. Nagu sellest veel vähe olnuks, lasi mõni salga liige kuuldavale mulle tundmata helisid, millest osa meenutas tutt­tihase kutsehüüdu. Kaheksapealine kamp maandus lähedale põllule ja minagi seadsin sammud nende suleliste suunas, kahtlustades hangelinde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles