Restaureerimine lihvis pärleiks kaks südalinna maja

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõppeva, 2017. aasta suurim arhitektuurisündmus oli kahtle­mata Pärnu linna südames Vanalinna põhikooli pea- ja kõrvalhoone ehk kunagise püssirohukeldri ja linnaarhiivi maja restaureerimine.

Muinsuskaitse hoolika pilgu all lihvitud pärleid ja nende ümbrust silmitsedes jääb nüüd üle nentida, et kui koolini paistev lapiline Eliisabeti kirik Steffani pitsarestorani kõrval sama­suguse hoolitsuse osaliseks saaks, võiks sellest kesklinna piirkonnast välja kujuneda veelgi pilkupüüdvam ansambel.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent nendib, et seda, mis restaureerimist ja säilitamist vääris, leidus kooli mõlemas hoones rõõmustavalt palju. Tööde käigus selgus, et alles on veel rohkem, kui välja paistis. Ent arvesse tuli võtta sedagi, kas ajaloolise interjööri maksimaalne säilitamine on üldse võimalik, kui elu on ühe sajandiga nii palju muutunud ja kool peab vastama hoopis teistsugustele nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles