Valitsus toetas Rail Balticu aluse maa ostu lihtsustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnast läbi Pärnu Lätti kulgev kiirraudtee Rail Baltic muudab märkimisväärselt meie maastikupilti.
Tallinnast läbi Pärnu Lätti kulgev kiirraudtee Rail Baltic muudab märkimisväärselt meie maastikupilti. Foto: Rbestonia.ee

Valitsus kiitis heaks kinnisasja sundvõõrandamise seaduse muudatused, mis võimaldaks Rail Balticu raudteekoridori jäävatelt maaomanikelt senisest märksa kiiremini ja odavamalt nende maa sundkorras võõrandada.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel asendab kinnisasja avalikes huvides omandamise seadus kehtivat kinnisasja sundvõõrandamise seadust. Eelnõu soodustab maaomanikuga kokkuleppele jõudmist ja kiirendab seega avalikes huvides rajatise valmimist.

Maaomanikule nähakse ette lisahüvitised, kui saadakse kokuleppele, ja kiirmenetlus väga väikeste äralõigete puhul. Peale selle saab edaspidi maaomanikule pakkuda omandamise tasu asemel alternatiive nagu kinnisasja vahetamist või maakorralduse ehk kinnisasja piiride muutmise menetlust.

Kinnisasja omandamise menetluses pakutakse kinnisasja omanikule tasu, mis koosneb kinnisasja väärtusest ja hüvitisest otseselt kaasneva varalise kahju ja saamata jääva tulu eest. Tasule lisanduvad hüvitised. Kui saavutatakse kokkulepe, lisandub motivatsioonitasu 20 protsenti, kuid mitte alla 0,8kordse ega üle 50kordse eelmise aasta keskmise brutopalga.

Kui avalikes huvides tuleb omandada elamiseks kasutatav hoone või eluruum, nähakse eluaseme kaotuse eest ette emotsionaalse kahju korvamise hüvitis, mis on kümme protsenti tasust. Samuti nähakse igale menetlusosalisele ette hüvitis asjaajamise eest. Väga väikeste äralõigete korral tehakse pakkumine kiirmenetluseks, mille käigus hindamist ei tehta ja tasu on fikseeritud ja seotud 0,3kordse keskmise brutokuupalgaga, millele lisandub motivatsioonitasu.

Eelnõu kohaselt on ette nähtud alternatiividki. Lähtutakse põhimõttest, et vahetatavad kinnisasjad peavad olema oma kasutusotstarbelt sarnased ja asuma samasuguses turupiirkonnas.

Maakorralduse käigus muudetakse omanike kokkuleppel kinnisasjade piire. Kuna ümberkruntimine võimaldab lahendada maakasutuse probleeme näiteks uute maanteede või raudteede puhul ja aitab vältida maakasutuse killustumist, ribasust ja kiildumist, aitab see saavutada maaomanikega kokkulepet, mis lubab vältida sundvõõrandamist. Maakorraldusega kaasneva maa väärtuste vahe hüvitavad osalised.

Kui kinnisasja omanikuga kokkulepet ei saavutata, teeb valdkonna eest vastutav minister või omavalitsuse üksus sundvõõrandamise otsuse. Lähtutakse menetluses välja selgitatud tasust.

Seadus on plaanitud jõustuma tänavu 1. juulil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles