Patsulapiline tekk peidab saladusi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialisti Krista Kallavuse selja taga paremal on tema enda kootud patsulapitehnikas Lihula värvides vaip.
Keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialisti Krista Kallavuse selja taga paremal on tema enda kootud patsulapitehnikas Lihula värvides vaip. Foto: Urmas Luik

Lihula käsitööpoe tagatoas poeb kangastelgede alt välja vanem naine ja ütleb rõõmsalt, et ta sättis patsi seosed paika, aga lõim sai kääritud ja kangas üles pandud nädalapäevad tagasi ja esimene kuduja juba harjutab.

Noor külaliskuduja istub telgede taga pingil ja venitab käe hästi pikaks, kui on vaja süstik lõime vahelt teise otsa tagasi tuua, ja surub siis vabarnapunase lõnga soaga paika. Sinakate ja punakate toonide vaheldumisest vormub ligemale kümne sentimeetri laiusel ribal muster, millele koelõngade ristlemine nii kanga all kui peal jätab allapoole pealmisega võrreldes vastupidise kujutise.

Harjutamine teeb meistriks ja patsulapilise vaiba kudumise meister on Kaja Kubja, seesama, kes telgede alt välja puges.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles