Iga neljas Pärnumaa laps on ülekaaluline

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiustused on kättesaadavad 56 protsendis koolides, kuid vaid neljandikus saab osta salatit ja alla kolmandikus koolidest võileibu, kuivatatud puuvilju ja pähkleid. Foto on illustreeriv.
Maiustused on kättesaadavad 56 protsendis koolides, kuid vaid neljandikus saab osta salatit ja alla kolmandikus koolidest võileibu, kuivatatud puuvilju ja pähkleid. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Tervise arengu instituudi uuringust selgub, et Pärnumaal on iga neljas esimese klassi laps kas ülekaaluline või rasvunud. Selle poolest ei erine siinsed lapsed riigi keskmisest.

Ülekaalulisi poisse elab Pärnumaal rohkem: 29 protsenti tüdrukute 25 protsenti vastu. 

Uuringu juhi, tervise arengu instituudi vanemteaduri Eha Nurga selgituse järgi on koolidel ja lasteaedadel laste toitumis- ja liikumisharjumuste kujundamisel ja võimaluste loomisel suur roll.

„Olukorras, kus ligemale veerand Eesti lastest kannab iga päev endaga kaasas lisakilosid, ei saa jääda passiivseks,” kinnitas Nurk. “Siin ei ole ühest lihtsat lahendust, sekkuma peame kõik: nii kodu, kool kui riik. Korraga. Kui alustame sellest, et meie lapsed ei jäta kodus või koolis hommikusööki söömata, tagame koolis tervisliku toiduvaliku nii koolitoidu osana kui puhvetites ja hoolitseme selle eest, et lapsed liiguksid iga päev vähemalt ühe tunni aktiivselt, oleme suure sammu edasi astunud.“

Võimalus süüa koolisööklas hommikueinet on umbes pooles koolides. Vahepaladeks pakutakse aga puhvetites enam maiustusi kui tervisesõbralikke näkse. Kui maiustused on kättesaadavad 56 protsendis koolides, siis vaid neljandikus saab osta salatit ja alla kolmandikus koolidest võileibu, kuivatatud puuvilju ja pähkleid.

Enim ülekaalulisi lapsi – 37 protsenti – on Hiiumaal, kõige vähem Tartumaal: 24 protsenti.

Ülekaalulised ja rasvunud lapsed jäävad samasuguseks ka täiskasvanuna, nooremas eas võivad nad aga haigestuda mittenakkushaigustesse nagu diabeet või südame-veresoonkonnahaigused.

Laste ülekaalulisuse ja rasvumise hindamiseks mõõdeti ja küsitleti 2016. aasta kevadel 12 700 esimese klassi õpilast 381 koolis kõikjal Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles