Jakobsoni talus tähistatakse suvistepühi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgja talumuuseum.
Kurgja talumuuseum. Foto: Urmas Luik

Suvistepühade eelõhtul on põhjust minna Kurgjale, kus vanu kombeid järgides tähistatakse suvistepühi ja töötubades saavad huvilised valmistada pulmatutte, värvida mune, küpsetada karaskit ja pühadeleiba, segada maitsevõid. Ühtlasi peetakse Carl Robert Jakobsoni rajatud talus Kurgjal 19. mail muuseumiööd, mille teema on “Öös on pidu” ja kus esineb Pärnu käsikellade ansambel.

Alanud aastast pika nimega asutuse SA Eesti Maaelumuusemid C. R. Jakobsoni talumuuseumi juhataja Monika Jõemaa ütles laupäeva õhtul kuuest algavast üritusest rääkides, et tegevust jätkub peamajja, rehetuppa ja veskisse ning avatud on muuseumi kohvik. Kohal on ka Vändra kandi ettevõte OÜ Mahlametsa, mille tooteid saab maitsta rehetoas.

Rahvakalendris on suvisted suve saabumise ja vatsuvõtmise püha, mis liikuva pühana jääb lihavõtetest seitse nädalat edasi ajavahemikku 10. maist 14. juunini. Kombestiku järgi on seda nimetatud teiseks munadepühakski ning tavakohaselt toodi maal tuppa kased ja korjati vaasid metsalilli täis.

Uusaja kalendris on suvistepüha asemel kiriklik nelipüha ja see on Eestis nimetatud riigipühaks, seega on tänavu 20. mai kui nelipüha esimene püha riiklikult tähtis päev ning seostub Püha Vaimu ja apostlitega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles